Cafeïne; hoeveel zit er in een kop koffie en is het ongezond?

Cafeïne; hoeveel zit er in een kop koffie en is het ongezond?

In elk kopje koffie zit ongeveer 400 mg cafeïne, maar dit verschilt natuurlijk per grootte van je kopje koffie. Is cafeïne ongezond? Hoeveel kopjes koffie kan je op een dag drinken? Je leest het hier!

Volgens het voedingscentrum kan een volwassen persoon de dagelijkse cafeïne-inname het beste beperken tot 400 mg. Dit staat ongeveer gelijk aan vijf koppen koffie. Echter verschilt het wel per persoon. Wist je bijvoorbeeld dat we als Nederland in de Europese ‘koffietop’ horen? De gemiddelde Nederlander drinkt 3,1 kopjes koffie per dag. Of cafeïne ongezond is leggen wij hier uit!

Hoe ongezond is cafeïne?

We moeten voorop stellen dat de invloed van cafeïne op een lichaam per persoon enorm kan verschillen. Echter kan cafeïne de bloeddruk (en hartslag) wel acuut verhogen. Iemand die gewend is om dagelijks kopjes koffie te drinken, zal minder last hebben van een “cafeïne-kick”. Waarom dan die aanbevolen maximale inname van 400 mg cafeïne per dag? Dat komt omdat uit onderzoek is gebleken dat cafeïne in die hoeveelheden geen risico op kanker levert. Cafeïne komt uit de koffieboon, want dat is een natuurlijke bron. De reden dat er waarschuwingen op etiketten van koffie staan, is puur uit waarschuwing voor mensen die gevoelig zijn voor cafeïne. Zo kan het bijvoorbeeld dat een kopje koffie iemand angstig en zenuwachtig kan maken, omdat die persoon daar gevoelig voor is. Al kan het ook zijn dat die persoon al zenuwachtig was.

Feiten en fabels

Heb je ook al eens gehoord dat je afvalt van het drinken van (zwarte) koffie, en dat de cafeïne zorgt voor een snellere verbranding? Dat zou een leuk steuntje in de rug zijn als je wilt afvallen, maar helaas is dit niet waar. Een zwart kopje koffie gaat je zeker niet dik maken, maar zal je ook niet helpen afvallen.

En waarom mogen zwangere vrouwen dan geen koffie drinken? Zwangere vrouwen worden geadviseerd niet meer dan 200 mg aan cafeïne te drinken. Je denkt bij zo’n advies gelijk: koffie is dus ongezond. Echter is dit niet waar! Zwangere vrouwen worden geadviseerd hun cafeïne-inname te beperken, omdat cafeïne zorgt voor stresshormonen (deze zijn natuurlijk) en vaatvernauwing, waardoor er minder bloed bij de baby kan komen.

Wil je meer weten over koffie? Neem dan een kijkje bij de andere blogs.

META DISCRIPTION: De gemiddelde Nederlander drinkt 3 kopjes koffie per dag. Maar is cafeïne ongezond? Wanneer drink je teveel cafeïne? We leggen het uit!