Cafeïnevrije koffie drinken? Dit is wat je moet weten

Cafeïnevrije koffie drinken? Dit is wat je moet weten

Drink jij graag cafeïnevrije koffie, of wil je dat gaan doen, om welke reden dan ook? Dan wil je natuurlijk ook gewoon het allerlekkerste kopje zetten. Wij vertellen je wat je moet weten én tippen onze favoriete merken.

 

Is cafeïnevrije koffie gezonder?

Cafeïne is – met mate – niet slecht voor ons. Denk hierbij aan een of twee koppen per dag. De meeste mensen besluiten om cafeïnevrij te drinken omdat zij niet willen dat hun nachtrust onder het drinken van koffie lijdt. Cafeïne is immers een stofje dat stimulerend werkt in de hersenen en je daarom wakker en gefocust maakt. Het kan ook dat mensen er daarom voor kiezen om in de ochtend wel cafeïne te drinken, maar in de middag en avond niet meer. 

Voor andere mensen is een belangrijke reden om cafeïnevrij te gaan dat zij niet goed tegen cafeïne kunnen en hier nadelige effecten ervaren. Bij zo’n reactie kun je last krijgen van hartkloppingen, stressgevoelens, een hoge bloeddruk, onrust of soms zelfs paniek. Deze mensen hebben een gevoelig zenuwstelsel en zullen bijvoorbeeld ook de cafeïne in thee of chocolade goed kunnen voelen. Voor hen is cafeïnevrij daarom wel een gezondere optie. 

Is cafeïnevrij ook echt cafeïnevrij?

Toch is de naam cafeïnevrij een beetje misleidend. Koffie kan nooit helemaal cafeïnevrij gemaakt worden: vaak blijft er zo’n 2 tot 4 mg cafeïne per kop koffie achter. Dat is wel aanzienlijk minder dan de gewoonlijke 85 mg. Koffiebonen worden cafeïnevrij gemaakt door de cafeïne uit de bonen te weken. Hier wordt dichloormethaan of actieve koolstof voor gebruikt. Vervolgens worden de bonen gestoomd, gedroogd en daarna gebrand, wat de laatste restjes dichloormethaan verwijderd.

Smaakt cafeïnevrije koffie anders?

Cafeïnevrije koffie kan soms anders smaken dan gewone koffie, omdat het decafeïneerproces invloed heeft op het aroma van de bonen. Alles valt of staat met het proces en de kwaliteit van de bonen. Als dit goed gedaan wordt, zal cafeïnevrije koffie vrijwel hetzelfde smaken als gewone koffie. Maar persoonlijke voorkeur speelt hierbij ook een grote rol, het is daarom verstandig om altijd een paar verschillende bonen uit te proberen. Weet je niet waar je moet beginnen? Wij helpen je graag en delen onze favorieten!


Tassimo

Tassimo is de nieuwe machine van Mondelez International en Bosch. Met deze machine kun je niet alleen koffiezetten, maar ook thee en chocolademelk. De cafeïnevrije cups van Tassimo worden door koffieliefhebbers ontzettend goed beoordeeld en mogen daarom niet in dit lijstje ontbreken.
https://www.koffieplaats.nl/kopen/merk/tassimo/cafeinevrije

Lungo Decaffeinato

Net als vele anderen gek op de NESCAFÉ® Dolce Gusto®? Dan hoef je gelukkig geen afscheid te nemen als je cafeïnevrij drinkt: er zijn namelijk genoeg heerlijke cafeïnevrije opties om van jouw favoriete lungo te kunnen blijven genieten. Gemaakt van Zuid-Amerikaanse 100% Arabica bonen, dus koffie van hoge kwaliteit!
https://www.koffieplaats.nl/kopen/merk/nescafe/cafeinevrije


Starbucks Nespresso

De een vindt Starbucks vreselijk, de ander is er gek op. Maar een ding is zeker: met zoveel liefhebbers moeten ze wel iets goed doen! En tegenwoordig kun je ook thuis van een heerlijke kop Starbucks koffie genieten, zelfs cafeïnevrij. Zoals met deze Starbucks Nespresso Decaf Espresso cups.
https://www.koffieplaats.nl/kopen/merk/starbucks/cafeinevrije

Nog meer koffietips?

Koffieplaats is dé verzamelplaats voor koffie en koffiebonen liefhebbers. Je vindt hier alles over koffie: van aanbiedingen tot nieuws & tips.