De 8 beste lekkernijen voor bij de koffie

De 8 beste lekkernijen voor bij de koffie

Koffie is heerlijk, maar het smaakt nóg beter als je er een lekkernij bij hebt. Waarom gaan suiker en koffie toch zo goed samen, en welke lekkernijen zijn de beste combinatie met koffie?

We leggen het uit!

Waarom willen we zoet bij de koffie?
Het is een op en top Nederlandse traditie: koffie met een koekje. Een kop koffie voelt eigenlijk niet compleet zonder die zoete lekkernij erbij. Maar is daar ook een reden voor? De wetenschap is het er niet helemaal over eens. Uit onderzoek is wel gebleken dat koffie tijdelijk onze smaakpapillen verdoofd, waardoor we smaken als zoet minder goed registreren. Hierdoor kun je onbedoeld meer suiker gaan eten omdat je die smaak wil ervaren.

Maar dat we altijd iets zoets bij de koffie willen, is waarschijnlijk gewoon een pavlov-effect, zoals ze dat in de wetenschap noemen. Dit houdt in dat we onszelf hebben aangeleerd dat koffie gepaard gaat met een zoete lekkernij, waardoor je nu automatisch trek krijgt in die lekkernij zodra je koffie proeft. 


De 8 beste lekkernijen bij de koffie
Dat neemt niet weg dat het bittere van koffie heel goed samengaat met het zoete van suiker. Maar welke lekkernijen smaken nu het állerbest bij koffie? We zetten het op een rij.

1. Chocolade
Eigenlijk smaakt alles met chocolade goed bij koffie, omdat de zoete smaak van chocolade een heerlijke tegenhanger is van het bittere van koffie. Over het algemeen wordt chocolade bij de meer melkachtige koffies gegeten, zoals cappuccino en lattes.

2. Speculaas
Alles met speculaaskruiden smaakt ook uitzonderlijk lekker bij koffie, omdat de smaak van speculaas koffie complimenteert. Denk daarom aan koekjes als Bastogne en koffieleutjes.

3. Croissants
De Fransen zijn ook echte koffiedrinkers en daarom weten zij maar al te goed wat lekker is bij een kop koffie. Daar drinken ze in de ochtend graag een ‘cafe au lait’ (koffie met melk) met een croissant. Ook deze is lekker zoet, maar niet té zoet.

4. Nougat
Een echte klassieker voor bij de koffie is nougat. Een eeuwenoude snack die zijn oorsprong vindt in het Midden-Oosten, bestaande uit suiker, honing, geklopte eiwitten en geroosterde noten. In koffietentjes wordt er vaak een blokje nougat bij de koffie geserveerd.

5. Lekkernijen met noten
Een notensmaak gaat ook goed samen met de smaak van koffie, daarom zijn lekkernijen met noten erin verwerkt ook een goede combinatie. Denk aan worteltaart met noten of een notenreep.

6. IJs
Deze is misschien minder voor de hand liggend, maar vanille-ijs gaat ontzettend goed samen met koffie, en dan met name een espresso. Je kunt espresso over je ijs gieten, een lepel ijs in je espresso doen, of de twee gewoon los van elkaar nuttigen. Allemaal net zo lekker!

7. Stroopwafels
Deze typisch Nederlandse lekkernij moet toch even genoemd worden, want wat is er nu lekkerder dan een verse stroopwafel met een kop koffie? Het allerlekkerst is als je de stroopwafel zacht laat worden door hem even op de hete kop koffie te leggen.

8. Macarons
Waar wij de stroopwafel hebben, hebben de Fransen macarons. Deze kleine, ronde luchtige koekjes met vulling kennen veel verschillende smaken en daarom is er voor iedere liefhebber wat wils. Toch zit er ook altijd een licht nootachtige smaak aan door het amandelmeel, en inmiddels weten we dat die goed samengaat met de smaak van koffie.