De beste koffie; waar moet je op letten?

De beste koffie; waar moet je op letten?

De lekkerste koffie, met de rijkste aroma en de meest heerlijke geur. We zijn er allemaal naar op zoek. Het is dan ook een van de meest gestelde vragen aan Google. Maar wat is nu daadwerkelijk de beste koffie? Welk merk verkoopt de lekkerste koffie? Welk land is het beste koffieland? Het antwoord is eigenlijk heel voor de hand liggend en misschien niet wat je wil horen, maar de beste koffie is simpelweg per persoon verschillend. Welke koffie jouw hart doet overslaan hoeft dat effect niet per se te hebben op jouw collega of beste vriend. Maar als je rekening houdt met de vijf punten die we in dit blog uitlichten kom je voor jezelf een heel eind! 

Voordat je de zoektocht naar de beste koffie begint..

Voordat we beginnen is het belangrijk dat je er bewust van bent dat koffie een natuurproduct is. Koffieplanten groeien in een (sub)tropische klimaat, meestal in bergachtige gebieden. Een aantal factoren zijn cruciaal voor de teelt van koffieplanten, namelijk hoogteligging, temperatuur en vochtigheidsgraad. Je kan je misschien voorstellen dat deze factoren niet allemaal gelijk zijn in de meer dan 70 koffieproducerende landen op de wereld. Zelfs in een land zelf variëren deze factoren per regio. Koffieboeren werken dus allemaal onder verschillende omstandigheden die op hun beurt invloed hebben op de ontwikkeling van de koffiebes. Om deze reden is en smaakt elke koffiebes anders.

Daarbij is koffie een seizoensproduct waarbij elke oogst weer anders is, oftewel elke oogst geeft weer andere smaken.

Dat de koffie op jouw werk, bij jou thuis en in het café toch altijd het zelfde smaakt, komt doordat de koffiebonen die daarvoor worden gebruikt vaak gemelangeerd zijn. Dan worden er koffiebonen uit verschillende landen bij elkaar gedaan om te komen tot dezelfde smaak als het seizoen daarvoor.

De beste koffie vinden met deze 5 punten

Of je nu houdt van espresso, cappuccino of gewoon van het alledaagse bakkie pleur; de volgende punten hebben op alle soorten koffie betrekking. Bedenk wel dat, zelfs wanneer je rekening houdt met deze punten, je een hele boel koffie zal moeten proberen alvorens je bij je perfecte bakje komt. De zoektocht naar de beste koffie voor jou gaat namelijk gepaard met veel proeven, zetten en, niet geheel onbelangrijk, heel veel genieten! Klaar om jouw zoektocht naar de beste koffie te beginnen?

Punt 1: De beste koffie zetten met jouw zetmethoden

Er zijn verschillende methoden om koffie te zetten. Bij elke methode past bepaalde koffie. We kunnen niet alle verschillende methoden aankaarten, maar de voorkomendste lopen we even door.

Heb je een volautomaat ter beschikking? Daar kun je zowel donker als licht gebrande koffiebonen in doen. Gebruik voor een handmatige espressomachine donkere of licht gebrande koffieboon.

Heb je een filterapparaat? Ga dan voor een lichte of een medium gebrande koffieboon anders word je koffie bitter. Als je houdt van een bittere smaak kun je uiteraard ook gaan voor een donker gebrande koffie.

Punt 2: Ontdek jouw smaak

Wat voor soort koffie drink jij het liefst? Houd je van een gloeiend hete espresso, of heb je liever een ijs koude ijskoffie? Houd je van de combinatie van romige koffiemelk en bittere Espresso in een Cappuccino, of ga je voor de sterkere, ‘flat white’, variant. Probeer alle soorten koffie eens uit en ontdek waar jouw koffiehart sneller van gaat kloppen. Weet je welke koffiesoort het beste bij jouw smaak past? Ga dan naar punt 3, de roast voor de beste koffie voor jou!

Heb je geen idee wat voor koffie soorten er bestaan? Lees in dit artikel over de 11 populairste koffiesoorten.

Punt 3: De roast

De roast van de koffieboon doet veel met de smaak van je koffie. Het is dan ook niet gek dat per koffiesoort je een bepaalde roast het beste kan gebruiken.

Zo kun je licht gebrande (light roast) het beste gebruiken voor zwarte koffie of koffie verkeerd.

Medium gebrand (medium roast) kan ook voor koffie en koffie verkeerd, de afdronk is dan alleen een stuk bitterder.

Donker gebrande (dark roast) bonen kun je het beste gebruiken bij het maken van een espresso. Denk hierbij dus ook aan een cappuccino, latte macchiato en zelfs een ice koffie!

Punt 4: Kwaliteit van de bonen

De populairste zoekterm op Google naast ‘Wat is de beste koffie?’ is ‘Koffie aanbiedingen’. Men is dus op zoek naar kwalitatief goede koffie voor een lage prijs. Begrijpelijk! Maar tot hoever gaan deze twee hand in hand?

Er is veel verschil in prijs binnen de koffiemarkt. Zo kun je een kilo koffie kopen voor nog geen 7 euro, maar ook voor 97 euro. Dat is een verschil van 90 euro voor dezelfde hoeveelheid! Waar dit aan ligt?

Complexiteit in smaak is wat een lage kwaliteit mist en wat een hogere kwaliteit koffie zo bijzonder maakt. Kwalitatief goede koffie groeit niet uit zichzelf aan de koffieplant. Daar moet een boer ontzettend hard voor werken. En tijd kost geld. Een koffie voor nog geen 7,- per kilo kan dus nooit met dezelfde toewijding en energie verwerkt zijn als een koffie van 97 euro per kilo. In het geval van koffie is het dus vaak wél zo dat duurdere koffie een meer verfijnde smaak heeft dan de goedkopere merken.

Ben jij een echte fijnproever? Dan loont het de moeite om koffiebonen van verschillende prijsklassen uit te proberen!

Punt 5: Branddatum

Een zak koffiebonen maanden open in de kast laten staan? Niet doen! Het vermindert de versheid en daarmee de kwaliteit van de koffie. Koffiebonen zijn het lekkerst wanneer ze vers zijn.

Koffie wordt ouder wanneer het bloot wordt gesteld aan zuurstof, hogere temperaturen, licht en vocht. Wil je zeker zijn van verse koffie, ga dan de branddatum na of vraag het de verkoper.

We hopen met bovenstaande punten jouw reis naar de beste koffie te hebben versimpelen. Heb je jouw perfecte koffie gezet? Laat het ons weten!


Wil je meer weten over koffie? Neem dan een kijkje bij de andere blogs.

META DESCRIPTION: De beste koffie vind je door rekening te houden met 5 punten. Houd deze punten in acht zo neem jij in ‘no-time’ een slok van dé beste koffie!