Dit is de meest populaire koffie per land in Europa

Dit is de meest populaire koffie per land in Europa

Dat we in Nederland dol zijn op een lekkere kop koffie, dat moge duidelijk zijn. Maar welke koffiesoort drinken we nu het liefst? En hoe zit dat in andere landen?

We gingen op onderzoek uit.

Nederland
Wij Nederlanders houden niet van te veel poespas, en dat zie je ook terug in onze koffiekeuze. Zwarte koffie wordt namelijk nog altijd het meest gedronken in ons kikkerlandje, ondanks de vele keuzes die er tegenwoordig zijn. Cappuccino is echter ook populair en staat op een tweede plek. Nederland staat overigens ook op plek drie van landen waar de meeste koffie wordt gedronken: wij drinken gemiddeld 1.84 koppen per dag.

Italië
Het is natuurlijk niet geheel verrassend, maar de cappuccino is de meest gedronken koffiesoort in Italië, het land waar dit heerlijke drankje zijn oorsprong vindt. Wel belangrijk om te vermelden (volgens de Italianen zelf) is dat cappuccino in Italië strikt een ontbijtdrank is, net als andere koffies waar melk in zit. Die worden over het algemeen niet meer na 11 uur ’s ochtends besteld. Behalve door toeristen, dan. In de middag wordt de simpele caffé (espresso) het meest gedronken.

Frankrijk
Fransen houden het graag simpel en classy, ook wat betreft hun koffie. ‘Un café’, oftewel een espresso, is dan ook de meest gedronken koffiesoort. Is dat te sterk voor je, dan bestel je simpelweg een ‘café au lait’: een koffie met melk. Dan krijg je een espresso met daarbij een kannetje warme melk. In Frankrijk drinken ze dit enkel bij het ontbijt.

Duitsland
Duitsers zijn niet zo van de moderne, nieuwe uitvindingen en houden het het liefst bij een ouderwetse filterkoffie met een milde smaak. Net zoals Nederlanders en Belgen drinken ze ‘m lekker zwart (dat is natuurlijk het meest praktisch, en daar staat Duitsland om bekend). Duitsland staat overigens ook in de top 10 van landen die de meeste koffie ter wereld drinkt: met gemiddeld 1.43 kop per persoon per dag staan ze op nummer 8. 

Verenigd Koninkrijk
Als je een koffieliefhebber bent, dan moet je nu even wegkijken. In het Verenigd Koninkrijk drinkt namelijk maar liefst 80 procent van de mensen het liefst oploskoffie. Deze koffiekeuze werd populair toen de Amerikanen oploskoffie tijdens de Tweede Wereldoorlog meebrachten. Misschien werd het bij de Engelsen zo’n succes omdat het lijkt op het maken van thee, wat natuurlijk nog altijd het meest populaire drankje is bij onze overburen. 

Finland
Finland mag niet in dit lijstje ontbreken, want ze staan namelijk stipt op plek nummer één als grootste koffiedrinkers ter wereld. Ze drinken gemiddeld maar liefst 2.64 koppen per dag! Wat voor koffie drinken ze dan? Net als de Duitsers, drinken ze hier het liefst een goede, oude filterkoffie. Gelukkig wel van een milde roast (dat moet ook wel, anders stuitert iedereen de hele dag rond). 

 

 

Auteur: Quirine Brouwer