Er zijn zoveel soorten koffie; welke koffie kies je?

Er zijn zoveel soorten koffie; welke koffie kies je?

Je hebt verschillende soorten bonen, maar ook een groot assortiment van verschillende smaken en geuren. En dan hebben we het nog niet gehad over de vormen, zoals cups, gemalen koffie, pads, bonen, oploskoffie… Door de ‘bonen’ zie je het bos niet meer. Met zoveel soorten koffie, hoe weet je dan welke je moet kiezen? Wij helpen jou in dit blog met de zoektocht naar de beste koffie! 

Waar komt koffie vandaan?

Koffie is een product geproduceerd in de natuur. Over de hele wereld zijn er ongeveer tachtig landen met meerdere regio’s die koffie produceren. Dat zijn veel soorten koffie! Iedere koffieboer heeft te maken met omstandigheden die invloed hebben op de ontwikkeling en smaak van de koffiebes. Iedere oogst is daarom ook uniek. Zelfs binnen de oogst van één boer zijn verschillende smaken te vinden. Daarnaast is koffie een seizoensproduct. Door de wisseling van seizoenen proeft elke oogst anders. 

3x verschillende soorten koffie 

In de supermarkt vind je ontelbaar veel koffieproducten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen ‘single estate’, ‘single origin’ en ‘melange’. Dit geeft aan op welke manier een koffieleverancier de koffie op de markt brengt. Maar wat betekenen deze namen precies? Wij vertellen het je!

Soort 1: Single estate

‘Single estate’ geeft aan dat alle koffiebonen die verpakt zijn in deze zak van dezelfde plantage komen.

Soort 2: Single origin

‘Single origin’ houdt in dat alle bonen uit dezelfde regio of uit hetzelfde land komen.

Soort 3: Melange

Wanneer de fabrikant ervoor kiest om verschillende koffiebonen uit verschillende landen te verwerken in één verpakking, wordt er gesproken van een ‘melange’. Dit is wat de meeste grote koffiemerken doen om hun koffie altijd hetzelfde te laten smaken.

Welke koffie kies je?

Nu je weet wat het verschil is tussen soorten koffie komt de vraag: hoe kies je voor welke koffie je moet gaan? Daar weten wij helaas niet het antwoord op, maar.. jij wel! Het is namelijk ontzettend persoonlijk welke koffie jij het lekkerste vindt en jij dus voor moet gaan. Om hier achter te komen zul je veel moeten proberen om de juiste keuze te maken. Lang niet elke koffie is hetzelfde en dat ontdek je juist door zoveel mogelijk te proeven. Probeer eens iets nieuws en wie weet ontdek je jouw favoriet! Voor welke variant ga jij de volgende keer?

Tips om jouw soort koffie te vinden

Tip 1: Branding en maling van koffie

Iets wat ook invloed heeft op de smaakintensiteit van de koffie, is de manier waarop een boon is gebrand. Een lichte branding zorgt voor een milde smaak, zonder dat de koffie bitter wordt. Hoe donkerder de branding, hoe meer bitter de smaak is.

Ook de maling heeft invloed op de smaak van de koffie. Hoe grover de maling, des te meer zure smaken. Een fijnere maling zorgt voor bittere smaken.

Tip 2: Koffiezetmethode

Welke koffiezetmethode pas jij toe? Dit heeft invloed op de soort koffie. In een filterapparaat is het verstandig om gebruik te maken van lichte of medium gebrande koffieboon. In een volautomaat kunnen verschillende soorten koffie, zowel donker als licht gebrande koffie. Voor een espresso is het verstandig om een donker gebrande koffieboon te gebruiken.

Tip 3: Kwaliteit van de koffiebonen

Er is veel verschil in prijs binnen de koffiemarkt. Waar dit aan ligt? Complexiteit in smaak is wat een lage kwaliteit mist en wat een hogere kwaliteit koffie zo bijzonder maakt. Kwalitatief goede koffie groeit niet uit zichzelf aan de koffieplant. Daar moet een boer ontzettend hard voor werken. Tijd kost geld. In het geval van koffie is het dus vaak zo dat duurdere koffie een meer verfijnde smaak heeft dan goedkopere merken.

Tip 4: Probeer verschillende soorten koffie!

Zoals we je al eerder in dit blog vertelde: door veel verschillende soorten koffie te proberen, kom je erachter wat jouw smaak is. Doe dit! Neem bijvoorbeeld elke keer als je buitenhuis koffie haalt, een andere smaak, dit maakt het makkelijker om jouw smaak te ontwikkelen. Uiteindelijk kom je die ene koffiesmaak tegen waar je niet genoeg van kan krijgen!

Wil je meer weten over koffie? Neem dan een kijkje bij de andere blogs.

META: Er zijn ontzettend veel verschillende soorten koffie en ieder mens heeft een andere voorkeur. Koffie kopen, welke past het beste bij mij?