Filterkoffie, dit is het en de 5 voordelen

Filterkoffie, dit is het en de 5 voordelen

Ondanks de enorme Starbucks trend, beginnen de meeste senioren het liefst hun dag met een heerlijk bakje filterkoffie. Dit is waarom we filterkoffie zo lekker vinden, waarom je het meer zou moeten drinken en de 5 voordelen van zo’n ouderwets bakkie pleur.

5 redenen waarom we meer filterkoffie moeten drinken

 

1. Filterkoffie is in verhouding veel gezonder

In vergelijking met andere koffie is filterkoffie een stuk gezonder. Filterkoffie bestaat voor 98.98% uit water en bevat geen suiker, koolhydraten, eiwitten en vetten. Ook omdat filterkoffie gezet wordt door een papieren filter, heeft zo’n bakje koffie een enorm laag gehalte aan cafestol. Dit stofje verhoogt het LDL-cholesterol in je bloed. Wanneer er een te hoge hoeveelheid van cholesterol in je bloedvaten zit, heb je meer kans op een hersenbloeding of een hartaanval. Ook blijven de ‘gezonde’ verzadigde vetten achter in het filter. Je doet er dus goed aan om een kopje filterkoffie te drinken in plaats van een kopje Senseo.

2. Eindeloos veel variaties met verschillende soorten bonen

Met filterkoffie kan je ontzettend veel variaties maken dankzij de duizenden soorten bonen. Een kopje filterkoffie is daarom erg rijk van smaak. Vanwege de zachte en verfijnde smaak van de verschillende soorten bonen proef je al snel de verschillen in smaaktonen. Hmm, wie lust er nou geen flat white?

3. Een kopje filterkoffie is zo gezet

Je bent weinig tijd kwijt aan het instellen van je molen. Je weet immers dondersgoed hoe het moet, dus een kopje filterkoffie is zo gezet. Bij een nieuwe koffiesoort hoef je je molen of machine niet opnieuw in te stellen, in tegenstelling tot andere machines. Een kind kan de was doen! Zet er ook een melkopschuimer bij en je verse cappuccino is zo gemaakt.

4. Een filtermolen geeft weinig afval

Een filtermolen geeft relatief weinig afval. Maar het afval dat je krijgt, moet je absoluut niet weggooien. Koffiedik kan je voor verschillende zaken in en rondom huis gebruiken. Van geuren neutraliseren tot plantenmest: 10 mogelijkheden voor het hergebruiken van koffiedik!

5. Het geluid van verse koffie is onbetaalbaar

Wanneer je filterkoffie zet, doe je gemalen koffiebonen in een papieren filter. Over deze bonen giet je dan water en zo druppelt er verse koffie uit de filter. Deze koffie wordt opgevangen in een pan en dan ben je klaar om een heerlijke espresso te serveren. Wie wordt er nou niet blij van dit geluid?

6. Bepaal zelf de sterkte van je koffie

Met het koffiezetapparaat van filterkoffie bepaal je zelf de dosering en dus de sterkte van je bakje koffie. Omdat je echt alles zelf kan bepalen, kan je de perfecte bak koffie zetten. Experimenteer hiermee tot je de juiste hoeveelheid koffie gevonden hebt. Van een ristretto tot een lungo, alles kan! 

Nog meer koffietips?

Koffieplaats is dé verzamelplaats voor koffie en koffiebonen liefhebbers. Je vindt hier alles over koffie: van aanbiedingen tot nieuws & tips.