Prijs per stuk

Compleet overzicht van tientallen webshops

Mis geen enkele aanbieding

Herkomst van de koffieboon proeven? Het kan!

Herkomst van de koffieboon proeven? Het kan!

Koffie is voor vele mensen niet meer weg te denken uit hun dagelijkse (ochtend)routine. Maar wist je dat je aan de koffieboon kunt proeven waar jouw lekkere cappuccino vandaan komt? 

Koffie is de meest gedronken drank in Nederland. Wist je dat Nederlanders gemiddeld 8 kilo koffiebonen per jaar verbruiken? Nederlanders consumeren hun koffie het liefste in de ochtend, als ochtendritueel. Uiteraard heb je twee verschillende soorten koffiebonen. Je hebt de Arabica en de Robusta boon, maar deze kunnen ondanks de boonsoort sterk van elkaar verschillen. Een indicatie van de herkomst van de boon is een uitkomst om je koffiesmaak te identificeren!

Check deze checklist hieronder welke koffie jij vanochtend hebt gedronken.

Fruitig uit Ethiopië 

Het staat vast dat de origine van de koffieboon uit Ethiopië afkomstig is. Kenmerkend is de fruitige smaak van Ethiopische koffie. De fruitige smaak van deze boon wordt veroorzaakt door de hogere zuurgraad, waardoor deze een licht tot medium mondgevoel geeft.

Zoetig uit Kenia 

Vooral onder de Europeanen is de koffieboon uit Kenia zeer populair. Grote kans dat jij elke ochtend van een Keniaanse koffie geniet. De kenmerkende smaak van een Keniaanse koffie is de zoetheid en de hoge kwaliteit koffiebonen. Deze hoge kwaliteit komt door de vulkanische bodem waar de koffiebonen op grote hoogte worden geteeld.

Nootachtig uit Brazilië 

Brazilië is de grootste koffieproducent van de wereld. Naar schatting komt ongeveer een derde van alle koffieproductie uit Brazilië. Kenmerkend van een Braziliaanse koffieboon is de stevige zoete smaak met verschillende ‘nootachtige’ nasmaken.

Zoet en zwaar uit Colombia 

Net als Brazilië is de Colombiaanse grond perfect voor het telen van koffiebonen. Ook de Braziliaanse koffieboon heeft een zoete smaak, en varieert in lichte tot zware koffiesoorten.

Grond en omgeving 

Net als bij het telen van wijn is de omgeving, het klimaat en de grond van grote invloed. De omgeving waar de koffieboon groeit bepaalt de algehele smaak van de boon. Het klimaat, de grondsoort en zelfs de hoogte waar de boon wordt geteeld heeft invloed op de koffiesmaak.

Hoe ziet dan de beste ‘koffie omgeving’ eruit? De perfecte omgeving voor het groeien van een koffieboon heeft veel neerslag, weinig wind en een aangenaam warme temperatuur. Hoe hoger een koffieplant groeit, des te beter de kwaliteit. Waarom? Wanneer een koffieplant hoog gelegen groeit heeft het minder last van natuurlijke vijanden zoals plantenetende dieren of parasieten. Hierdoor is er voor de koffieplant meer ruimte om zijn eigen smaak te ontwikkelen. Een hoge kwaliteits-boon kun je herkennen aan een minder bittere smaak. 

Om onze website zo optimaal mogelijk weer te geven maken wij gebruik van cookies. Wij respecteren de privacy van bezoekers op onze website.