Herkomst van de koffieboon proeven? Het kan!

Herkomst van de koffieboon proeven? Het kan!

Koffie is voor veel mensen niet meer weg te denken uit hun dagelijkse (ochtend)routine. Wil jij weten wat de herkomst van de koffieboon is van jij favoriete koffie? Wij vertellen je hoe dat kan met onze checklist!

Wist je dat koffie de meest gedronken drank in Nederland is? Wij Nederlanders consumeren onze koffie het liefste in de ochtend, als ochtendritueel. Maar heb je jezelf ooit afgevraagd waar jouw koffie nu eigenlijk vandaan komt? Wat de herkomst van de koffieboon is die je dagelijks drinkt? Uiteraard heb je twee verschillende soorten koffiebonen: de Arabica en de Robusta boon. Dit kun je ook teruglezen in het blog Koffiebonen kopen; alles wat je moet weten

Wij hebben een checklist voor je opgesteld. Aan de hand hiervan kun je kijken waar je gedronken koffie vandaan komt. 

Fruitige koffiebonen uit Ethiopië 

Het staat vast dat de origine van de koffieboon uit Ethiopië afkomstig is. Kenmerkend is de fruitige smaak van Ethiopische koffie. De fruitige smaak van deze boon wordt veroorzaakt door de hogere zuurgraad. Hierdoor geeft deze boon een licht tot medium mondgevoel.

Zoete koffiebonen uit Kenia 

Vooral onder de Europeanen is de koffieboon uit Kenia populair. Grote kans dat jij elke ochtend van een Keniaanse koffie geniet. De kenmerkende smaak van een Keniaanse koffie is de zoetheid en de hoge kwaliteit koffiebonen. Deze hoge kwaliteit komt door de vulkanische bodem waar de koffiebonen op grote hoogte worden geteeld.

Nootachtige koffiebonen uit Brazilië 

Brazilië is de grootste koffieproducent van de wereld. Naar schatting komt ongeveer een derde van alle koffieproductie uit Brazilië. Dat is behoorlijk veel! Kenmerkend van een Braziliaanse koffieboon, is de stevige zoete smaak met verschillende ‘nootachtige’ nasmaken.

Zoet en zware koffiebonen uit Colombia 

Net als Brazilië is de Colombiaanse grond perfect voor het telen van koffiebonen. Ook de Braziliaanse koffieboon heeft een zoete smaak, en varieert in lichte tot zware koffiesoorten.

Grond en omgeving 

Tot slot is de grond, het klimaat en de omgeving van grote invloed. De omgeving waar de koffieboon groeit bepaalt de algehele smaak van de boon. Het klimaat, de grondsoort en zelfs de hoogte waar de boon wordt geteeld heeft invloed op de koffiesmaak.

Hoe ziet dan de beste ‘koffie omgeving’ eruit? De perfecte omgeving voor het groeien van een koffieboon heeft veel neerslag, weinig wind en een aangenaam warme temperatuur. Hoe hoger een koffieplant groeit, des te beter de kwaliteit. Waarom dat zo is? Wanneer een koffieplant hoog gelegen groeit, heeft het minder last van natuurlijke vijanden zoals plantenetende dieren of parasieten. Hierdoor is er voor de koffieplant meer ruimte om zijn eigen smaak te ontwikkelen. Een hoge kwaliteitsboon kun je herkennen aan een minder bittere smaak. 

Ben je er al achter welke koffie jij hebt gedronken vandaag?

Wil je meer weten over koffie? Neem dan een kijkje bij de andere blogs.

META: Hoe kun je de herkomst van de koffieboon proeven? Wat is jouw favoriete koffieboon? Lees hier de onze koffiebonen checklist!