Je eigen koffieplant kweken: hoe doe je dat?

Je eigen koffieplant kweken: hoe doe je dat?

Een eigen koffieplant kweken in je eigen tuin of huis? Dat zou tof zijn! Als je denkt dat dit niet kan, dan heb je het mis. Hoe kweek je dan je eigen koffieplant? We leggen dit stap voor stap uit. 

Wist je dat een koffieplant kweken niet moeilijk is? Je moet er zelfs rekening mee houden dat een koffieplant erg groot kan worden. Het is daarom belangrijk dat je genoeg ruimte hebt om jouw koffieplant te laten groeien. De kleinste soort koffieplant wordt ongeveer 1 meter, maar de grotere soorten kunnen wel tien (!!) meter hoog worden! Wie eigen koffie wilt kweken moet wel geduldig zijn. Je moet er namelijk rekening mee houden dat een koffieplant enkele jaren nodig heeft om te groeien voordat er echt goede koffiebonen uit komen. Geduld en ruimte is key.

Stap 1: de groene koffieboon

De basis voor elke plant is natuurlijk een zaadje, en in dit geval de koffieboon. De koffieboon vind je in de ‘koffiebes’ die aan de plant groeit. De geroosterde koffiebonen, waar jij je koffie van drinkt, zijn ‘dood’. Deze kun je dus niet planten! Zorg ervoor dat je een ongeroosterde, rijpe koffiebes op de kop tikt. Deze kun je krijgen bij een zadenspeciaalzaak.

Stap 2: de pot

Dat het Nederlandse klimaat niet perfect is voor het kweken van een koffieplant is niet een hele grote verrassing. De koffieplant groeit namelijk het beste tussen de 25 en 20 graden. De minimale temperatuur voor een koffieplant ligt tussen de 15 tot 10 graden. Is het kouder dan de minimale temperatuur? Dan zal de koffieplant het jammer genoeg niet redden. Dit is geen probleem, want de koffieplant kun je ook makkelijk binnen houden!

Daarom is het belangrijk dat je ook zorgt voor een goede pot. De wortels van een koffieplant kunnen heel lang worden. Je kunt met een kleinere pot beginnen en de koffieplant na een tijdje verpotten naar een grotere pot.

Stap 3: plantten

Nadat je een goede pot hebt weten te vinden vul je deze met vochtige aarde. Zorg ervoor dat de aarde niet te nat is, maar ook niet te droog. Als je een koffiebes hebt, haal je eerst de koffieboon eruit. De koffieboon plant je dan ongeveer 5 centimeter diep in de aarde. Gedurende de incubatietijd van de koffieboon is het zaak om de grond goed vochtig en warm te houden.

Stap 4: wachten, wachten, en nog eens wachten..

Geduld is een schone zaak. En al helemaal bij een koffieplant. Na drie tot vier maanden zul je een klein koffieplantje zien. Deze plant is alleen nog veel te klein om koffiebessen te dragen. Het kan wel tot drie jaar duren voordat de eerste koffiebessen zullen verschijnen. Dat wordt dus even wachten!

Stap 5: bloesem

Tussen stap 4 en 5 kan een lange tijd zitten, maar geef niet op! Het is nu even geleden dat je je eigen koffieplant hebt gepot, maar hij begint na drie jaar bloesem aan te maken. Dit is een goed teken! Die bloesem is een voorloper van de koffiebes.

Stap 6: rijpen

De koffiebes moet goed rijpen. Maar hoe herken je een rijpe koffiebes? Wanneer een koffiebes een rode kleur heeft, weet je dat hij rijp is. Het kan zijn dat er maar een paar rood zijn, en de rest groen. Dat betekent alleen dat de groene nog wat meer tijd nodig hebben om te rijpen.

Stap 7: oogsten!

Hopelijk ben je er nog! Want eindelijk! Na ongeveer drie jaar is je koffieplant helemaal klaar voor je eigen koffie. Je kunt beginnen met het oogsten van je koffiebonen. Een voordeel: de koffieplant kun je meerdere keren per jaar oogsten, dus je hoeft niet lang te wachten tot de nieuwe lading koffiebonen. Geduld wordt beloond!

Wil je meer weten over koffie? Neem dan een kijkje bij de andere blogs.

META: Kan je je eigen koffieplant kweken? Ja, zeker! Hoe dan? We vertellen je hoe je je eigen koffieplant kweekt in 7 stappen.