Prijs per stuk

Compleet overzicht van tientallen webshops

Mis geen enkele aanbieding

Je eigen koffieplant kweken: hoe doe je dat?

Je eigen koffieplant kweken: hoe doe je dat?

Een eigen koffieplant kweken in je eigen tuin of huis? Dat zou tof zijn! Als je denkt dat dit niet kan, dan heb je het mis. Hoe kweek je dan je eigen koffieplant? We leggen dit stap voor stap uit. 

Een eigen koffieplant kweken in je eigen tuin of huis? Dat zou tof zijn! Als je denkt dat dit niet kan, dan heb je het mis. Hoe kweek je dan je eigen koffieplant? We leggen dit stap voor stap uit. 

Een koffieplant is echt niet moeilijk om te kweken. Je moet er zelfs rekening mee houden dat een koffieplant erg groot kan worden. Zorg er dus voor dat je genoeg ruimte hebt om jouw koffieplant te laten groeien. De kleinste soort koffieplant wordt ongeveer een meter, maar de grotere soorten kunnen wel tien meter hoog worden! Wie eigen koffie wilt kweken moet wel geduldig zijn. Je moet er namelijk rekening mee houden dat een koffieplant enkele jaren nodig heeft om te groeien voordat er echt goede koffiebonen uit komen. Geduld en ruimte is key.

Stap 1: de groene koffieboon

De basis voor elke plant is natuurlijk een zaadje, en in dit geval de koffieboon. De koffieboon vind je in de ‘koffiebes’ die aan de plant groeit. De geroosterde koffiebonen, waar jij je koffie van drinkt, zijn ‘dood’. Deze kun je dus niet planten! Zorg ervoor dat je een ongeroosterde, rijpe koffiebes op de kop tikt. Deze kun je krijgen bij een zadenspeciaalzaak.

Stap 2: de pot

Dat het Nederlandse klimaat niet perfect is voor het kweken van een koffieplant is waarschijnlijk geen verrassing. De koffieplant groeit namelijk het beste tussen de 25 en 20 graden. De minimale temperatuur voor een koffieplant ligt tussen de 15 tot 10 graden. Als het kouder is dan de minimale temperatuur, zal de koffieplant het niet redden. Dit is geen probleem, want de koffieplant kun je ook makkelijk binnen houden.

Daarom moet je ervoor zorgen dat je een goede pot hebt. De wortels van een koffieplant kunnen heel lang worden. Je kunt met een kleinere pot beginnen en de koffieplant na een tijdje verpotten naar een grotere pot.

Stap 3: plantten

Vul eerst de pot met vochtige aarde. Zorg ervoor dat de aarde niet te nat is, maar ook niet te droog. Als je een koffiebes hebt, haal je eerst de koffieboon eruit. De koffieboon plant je dan ongeveer 5 centimeter diep in de aarde. Gedurende de incubatietijd van de koffieboon is het zaak om de grond goed vochtig en warm te houden.

Stap 4: wachten, wachten, en nog eens wachten…

Geduld is een schone zaak. Al helemaal bij een koffieplant. Na drie tot vier maanden zul je een klein koffieplantje zien. Deze plant is alleen nog veel te klein om koffiebessen te dragen. Het kan wel tot drie jaar duren voordat de eerste koffiebessen zullen verschijnen.

Stap 5: bloesem

He! Ben je er nog? Het is even geleden dat je je eigen koffieplant hebt gepot, maar hij begint na drie jaar bloesem aan te maken. Goed teken! Die bloesem is een voorloper van de koffiebes.

Stap 6: rijpen

De koffiebes moet rijpen. Maar hoe herken je een rijpe koffiebes? Wanneer een koffiebes een rode kleur heeft is hij rijp. Het kan zijn dat er maar een paar rood zijn, en de rest groen. De groene zullen dan nog meer tijd nodig hebben om te rijpen.

Stap 7: oogsten!

Eindelijk! Na ongeveer drie jaar is je koffieplant helemaal klaar voor je eigen koffie! Je kunt beginnen met het oogsten van je koffiebonen. Een voordeel: de koffieplant kun je meerdere keren per jaar oogsten, dus je hoeft niet lang te wachten tot de nieuwe lading koffiebonen. Geduld wordt beloond!

Om onze website zo optimaal mogelijk weer te geven maken wij gebruik van cookies. Wij respecteren de privacy van bezoekers op onze website.