Koffie met citroen, val je daarvan af?

Koffie met citroen, val je daarvan af?

Het is momenteel een rage op internet: veel influencers doen op social media een scheutje citroensap in hun koffie. De combinatie van dit ‘toverdrankje’ zou ervoor zorgen dat je afvalt. Dit is deels waar, maar begin er niet zomaar mee. De kans dat je last krijgt van brandend maagzuur is best groot. Dit zijn de voor- en nadelen van dit bijzondere drankje!

Koffie met citroensap om af te vallen – voordelen koffie met citroen 

Koffie en citroen hebben verschillende bewezen gezondheidsvoordelen. Te beginnen met koffie. Koffie wordt in verband gebracht met een verminderd risico op diabetes type 2, hart- en leveraandoeningen, depressie, kanker, Alzheimer en Parkinson. Tot slot geeft koffie je meer energie en laat je sneller calorieën verbranden. Citroen bevat dan weer veel vitamine C en flavonoïden, die volgens een studie als krachtige antioxidanten werken. Het regelmatig eten van citroen verlaagt het risico op kanker en hartaandoeningen, geeft een boost aan je immuunsysteem en helpt bij het bestrijden van infecties. De combinatie van citroenzuur, aminozuren en cafeïne stimuleert tot slot gewichtsverlies. 

Nadelen koffie met citroen

Citroen is allesbehalve mild voor je maag. Door het drinken van citroensap loop je een klein risico op brandend maagzuur. Dit zuur kan je tandglazuur beschadigen. De combinatie van koffie en citroen klinkt misschien als muziek in de oren, maar sommige experts hebben hier hun bedenkingen over. Het ‘toverdrankje’ kan hyperaciditeit veroorzaken. Ook bij degenen die hier normaal geen last van hebben! 

Is koffie met citroen drinken slim?

 Je kunt met enige regelmaat zeker een kopje koffie met citroen drinken. Echter is er geen concreet bewijs dat je hierdoor afvalt, ondanks dat in de praktijk veel mensen door deze bijzondere combinatie gewicht verliezen. Het maakt je drankje in ieder geval een stuk frisser of zuurder.

Waar komt de trend van koffie met citroen ineens vandaan?

 Koffie met citroen wordt al heel lang gedronken. De oorsprong van dit bijzondere drankje ligt in Italië. Omdat het drinkwater daar een tijdje niet zuiver was, voegde men wat citroen toe om de bacteriën te doden. Al snel merkte men op dat ze gewicht begonnen te verliezen. Ook hadden mensen minder honger: koffie vermindert je hongergevoel. 

Koffie met citroen zelf maken 

Ben je overtuigd en wil je dit drankje zelf proberen? Zet dan een kopje koffie en voeg hier 5 milliliter citroensap aan toe (dit is ongeveer een halve citroen). Voeg de schil van de citroen eventueel toe als versiering. Als de koffie wat zuur smaakt, kan je suiker of zoetstof toevoegen.

Lees ook:

 

 

Auteur: Ilse Bloemendal