Koffiebonen kopen; alles wat je moet weten

Koffiebonen kopen; alles wat je moet weten

Er zijn ontzettend veel soorten koffiebonen op de markt. Wil jij koffie kopen, maar weet je niet voor welke koffiebonen je moet gaan? Het is goed om te weten dat iedereen een andere definitie heeft van een ‘lekkere koffie’. Dit ligt vooral aan de smaak die jij van jouw koffie verwacht. Om je te helpen bij het kopen van koffiebonen hebben we wat tips voor je op een rij gezet met alles dat je moet weten. 

De kwaliteit

Het is belangrijk dat je koffiebonen kiest van goede kwaliteit. De smaak ligt bij de koffieboon in plaats van bij de koffiemachine. Je kunt nog zo’n dure machine hebben, als de koffieboon niet van goede kwaliteit is, dan proef je dat terug in de smaak van de koffie. Voor verschillende koffiesoorten zijn ook verschillende koffiebonen aan te raden. Bijvoorbeeld voor een espresso is een koffieboon met een citroensmaakje een aanrader en voor cappuccino weer een koffieboon met tonen van cacao en bessen. Weet jij al voor welke koffiebonen jij gaat?

Prijs van de koffiebonen

Heb jij je altijd al afgevraagd waarom koffiebonen zo duur zijn? Dan hebben wij hier het antwoord. Tijdens de groei van de koffieboon kan deze beïnvloed worden door de omgeving. Deze invloed heeft effect op de kwaliteit en smaak van de boon. Arabica bonen worden bijvoorbeeld op grote hoogte geteeld. Hierdoor is de productie kostbaarder en arbeidsintensiever en dat maakt de koffie duurder. Robusta bonen groeien, in tegenstelling tot Arabica bonen, in lager gelegen gebieden rond de evenaar. Hierdoor zijn ze veel beter bestand tegen hitte, vocht en ziekten, waardoor ze makkelijker te telen zijn en dus goedkoper zijn dan Arabica bonen.

Bonen van goedkopere merken zijn minder nauwkeurig samengesteld. Wanneer je gebruikmaakt van een volautomaat, is dit iets om op te letten. Er kunnen namelijk harde bonen tussen zitten die tot verstoppingen leiden.

Arabica vs. Robusta koffiebonen

Er zijn ongeveer zestig (!) soorten koffiebonen. Dat is een hoog getal, vind je ook niet? Zoals hierboven benoemd zijn de twee bekendste de Arabica boon en de Robusta boon. Maar voor welke kies je dan?

Arabica bonen zijn ovaal en lichtbruin. Ze hebben verfijnde zoete of zure smaaktonen en bevatten weinig cafeïne. Koffie van 100% Arabica wordt door velen als de perfecte koffie gezien, dankzij de verfijnde smaak. Echter hangt de precieze smaak sterk af van het land van herkomst.

Robusta bonen zijn rond en donkerbruin. Ze hebben stevige, bittere smaaktonen en bevatten veel cafeïne. Je vindt bijna nooit koffie van 100% Robusta bonen, dit zou veel te bitter worden qua smaak. Wel wordt Robusta veel toegevoegd aan een melange, want het vetgehalte van de boon zorgt voor een mooie crèmelaag. Robusta kan net de juiste bitterheid en wat extra cafeïne aan een koffiemelange toevoegen. Ook bij Robusta bonen hangt de smaak sterk af van het land van herkomst. Wanneer je een volautomaat gebruikt, kan het vettige laagje echter een nadelig effect hebben op de werking van het apparaat. Je zult de machine dan wel vaker schoon moeten maken. 

Branding

We hebben je nu meer kunnen vertellen over de twee bekendste koffiebonen. Maar iets wat ook invloed heeft op de smaakintensiteit van de koffie, is de manier waarop een boon is gebrand. Zo zorgt een lichte branding voor een milde smaak, zonder dat de koffie bitter wordt. En hoe donkerder de branding, hoe meer bitter de smaak is.

Soort koffie

Heb je jezelf al afgevraagd wat voor koffie je van plan bent te gaan zitten? Wij geven je wat tips:

Tip 1: Voor een gewone kop filterkoffie en espresso kun je het beste voor licht tot mild gebrande koffiebonen gaan;

Tip 2: Als je voor donker gebrande bonen gaat kan het wat bitterder smaken;

Tip 3: Is je keuze gevallen op koffie met melk, zoals cappuccino? Dan raden we aan een donker gebrande boon te gebruiken. Deze geeft meer smaak, die door de melk verloren gaat;

Tip 4: Tot slot heeft ook de maling invloed op de smaak van de koffie. Hoe grover de maling, des te meer zure smaken. Een fijnere maling zorgt voor juist bittere smaken. 

Wil je meer weten over koffie? Neem dan een kijkje bij de andere blogs.

META: Er zijn ontzettend veel verschillende soorten koffiebonen en ieder mens heeft een andere voorkeur. Koffiebonen kopen; alles wat je moet weten.