Koffiedik hergebruiken op een leuke manier!

Koffiedik hergebruiken op een leuke manier!

Het zwarte goedje dat overblijft na het zetten van een lekkere kop koffie: koffiedik. Deze zwarte drab lijkt op het eerste gezicht vies en onbruikbaar, maar dat is het juist niet! Je kunt koffiedik juist hergebruiken. In deze blog vertellen wij jou hoe je de overgebleven koffiedrab die je eerder altijd weggooide, vanaf nu op een nuttige manier kan inzetten. 

Leuk feitje: vroeger gebruikten waarzeggers de overgebleven koffiedik om de toekomst te voorspellen. Of je er echt je toekomst mee kunt voorspellen valt nog maar te bekijken, maar er zijn wel enkele manieren om koffiedik te hergebruiken. Wij vertellen je hoe!

Tip 1: in je tuin

Wanneer je aan het eind van de zomer langs een weiland rijdt kun je vaak maar beter je autoraampje dichtdraaien. De boeren zijn tussen augustus en september druk in de weer met het voeden van hun planten met mest. Zo zullen ze beter groeien. Nu kun je zelf ook een zak mest aanschaffen bij de dichtstbijzijnde tuinwinkel, óf je slaat die onaangename mestgeur over en bemest jouw planten met koffiedrap. Koffiedik is namelijk geweldige mest voor je planten!

Dit heeft betrekking op alle planten, maar voornamelijk op planten die van licht zure grond houden. Denk hierbij aan rode bosbessen, rozen en hortensia’s. Koffiedik is overigens ook te gebruiken voor je moestuintje. Strooi wat koffiedik rondom de gewassen en laat de stoffen in de koffie hun werk doen. Dieren die hun zinnen hebben gezet op de planten in jouw moestuin houden niet van de stofjes in koffiedik. Zo kan je jouw gewassen beschermen. Ideaal dus voor zowel de planten binnenshuis als die er buiten!

Tip 2: voor een frisse geur

De geur van een verse bak koffie in de ochtend doet wonderen. Maar naast dat koffie heerlijk ruikt, is het goed te gebruiken om andere geuren te maskeren. Om deze reden zie je vaak bakjes met koffiebonen in luxe warenhuizen en parfumerieën staan. Doordat de koffiebonen verschillende geuren maskeren wordt je neus vrijgemaakt voor andere geuren en kan je parfums blijven testen.

Je kan koffiebonen dus ook gebruiken om geuren op andere plekken te maskeren. Probeer bijvoorbeeld de nare geurtjes in de koelkast, het toilet, of  je sporttas weg te werken. Het enige wat je hoeft te doen is een bakje of zakje met koffiedrab neer te zetten! De stoffen in de koffie doen de rest. Denk er wel aan om de koffiedrab regelmatig te verversen!

Tip 3: als huidverzorging

Koffiedik kan de oplossing zijn voor verschillende huidproblemen. Heb je bijvoorbeeld al alle oogcrèmes geprobeerd en ben je nog steeds niet af van de wallen onder je ogen? Probeer het dan eens met koffiedik. Mix wat water met de koffiedik en breng het aan onder je ogen. Laat het mengsel een kwartiertje zitten. Et voilà, je wallen zijn aanzienlijk verminderd! 

Je kunt koffiedik niet alleen hergebruiken tegen wallen onder je ogen, maar ook als een natuurlijke gezichtsscrub of gezichtsmasker. Er wordt zelfs gezegd dat koffie helpt om cellulitis te verminderen. Maar waarom is koffie zo goed voor je huid? Het zuurgehalte in koffie helpt dode huidcellen te verwijderen terwijl de bloedstroom naar het huidweefsel wordt gladgemaakt, waardoor de huid er stralend uitziet. Een veelzijdig goedje als je het ons vraagt!

Tip 4: wondermiddel voor je haar

Koffie geeft je niet alleen extra energie voor de dag, maar ook je haar áls je het juist gebruikt. Uit onderzoek is gebleken dat koffie de haargroei en de glans in je haar kan bevorderen. Masseer eens per week wat koffiedik op je hoofdhuid, laat het even inwerken en spoel dan goed uit. De grove korrels stimuleren de doorbloeding van je hoofdhuid, wat na het wassen een opgepepte, glanzende haardos geeft.

Pas wel op met licht haar; de koffie kan een beetje kleur achterlaten! 

Tip 5: koffietips die gaan helpen bij de lenteschoonmaak

Doe jij elk jaar aan de lenteschoonmaak? Dan kan koffiedik het je dit jaar makkelijker maken. Koffiedik is namelijk niet alleen een goede scrub voor de huid, het werkt ook reinigend voor andere oppervlakten. Zo kun je met koffiedik voorzichtig de krassen van je meubilair afschuren, de wasbak een goede reinigingsbeurt te geven, of die aangekoekte pan eindelijk eens onder handen nemen.

We hopen dat je wat hebt gehad aan deze koffie tips blog! Weet jij nog andere dingen waar je koffiedik voor kan gebruiken laat het ons dan weten in de reacties onder deze blog. 

Wil je meer weten over koffie? Neem dan een kijkje bij de andere blogs.

META DESCRIPTION: Gooi jij jouw koffiedrap altijd weg? Zonde! Wij vertellen je over koffiedik hergebruiken.