Nicotineverslaving tegengaan met koffie? Het kan zomaar werken

Nicotineverslaving tegengaan met koffie? Het kan zomaar werken

Zou je graag willen stoppen met roken, maar wil het nog niet echt lukken om van de sigaretten af te blijven? Dan zou een dagelijkse kop koffie best eens kunnen helpen, suggereert nieuw onderzoek.

Wel verstandig om dan ook écht te stoppen, want de combinatie van sigaretten en koffie is niet ideaal.

 

Koffie en een sigaret?

Zelfs als je geen roker bent, dan ken je ongetwijfeld dat verlangen naar die eerste kop koffie in de ochtend. Niet zo gek, want cafeïne is ook (licht) verslavend. Bij rokers is de behoefte aan een kop koffie in de ochtend nóg groter dan bij niet-rokers, bleek al uit een onderzoek uit 1994. Zo dronk 86,4 procent van alle rokers graag een kop koffie, tegenover 77,2 procent van de deelnemers die niet rookten. Dit maakte onderzoekers aan de Universiteit van Florida nieuwsgierig. Waarom drinken rokers vaker koffie? 

Zij besloten een experiment met cellen te doen. Hierin werd er een solutie van dark roast koffie toegevoegd aan een cel die de nicotinereceptoren van een menselijk brein nabootst. Hierdoor ontdekten de onderzoekers dat koffie twee verbindingen bevat die inwerken op die hoog sensitieve nicotinereceptoren in het brein. Een van de organische chemische elementen in koffie, n-MP genaamd, gaf een reactie in de receptoren waardoor de behoefte aan nicotine minder werd.

 

Verlangen naar nicotine verlagen

Die receptoren die in het experiment onderzocht werden, bleken in de ochtend extra gevoelig te zijn. Dit komt doordat ze na een hele nacht niet roken natuurlijk een grotere behoefte aan nicotine hebben opgebouwd, waardoor dat verlangen naar die sigaret in de ochtend het grootst is. Maar omdat koffie óók een reactie geeft in de nicotinereceptoren, is het verlangen naar een kop koffie in de ochtend minstens zo groot. Dat is dus anders dan bij een niet-roker, die slechts trek heeft in koffie vanwege de energie-boost die cafeïne geeft.

De recent gepubliceerde resultaten van het onderzoek zijn enkel op cellen getest en moeten dus nog op mensen getest worden. Maar L. Papke, onderzoeker aan de medische faculteit van de Universiteit van Florida, durft al voorzichtig te concluderen dat koffie kan helpen om de behoefte aan nicotine bij rokers te verlagen.

 

Roken en koffie een slecht idee

Er zijn natuurlijk al talloze onderzoeken naar koffie en het effect ervan op onze gezondheid gedaan, en soms lijken de onderzoeken elkaar tegen te spreken. Dat komt doordat er eigenlijk maar een juist antwoord is op de vraag: is koffie gezond? Dat is namelijk dat je, zo lang je met mate drinkt, geen negatieve effecten van koffie zal ervaren (tenzij je gevoelig voor cafeïne bent). Drink je wel te veel koffie, dan kan het drankje het stressniveau in je lichaam verhogen, en daarmee ook je hartslag en bloeddruk. Drink je met mate (twee koppen per dag), dan kun je wel voordeel halen uit je koffie. Zo bevat koffie allerlei antioxidanten en zou het volgens onderzoek helpen bij de vetverbranding, omdat cafeïne de spijsvertering met 3 tot 11 procent stimuleert. En misschien kan het je dus ook van je rookverslaving afhelpen. 

 

Onderzoek: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0028390822002325?via%3Dihub