Prijs per stuk

Compleet overzicht van tientallen webshops

Mis geen enkele aanbieding

Thuis dé perfecte cappuccino maken: zo doe je dat

Thuis dé perfecte cappuccino maken: zo doe je dat

De geur van versgemalen koffiebonen, een jazzy muziekje en een warm welkom. Zo voelt het zodra je binnenkomt bij jouw favoriete koffietentje. Je gaat zitten en je weet dat het niet lang meer zal duren voordat er een heerlijke, foamy cappuccino voor je wordt neergezet. Nog geen 10 minuten later neem je de eerste slok …

De geur van versgemalen koffiebonen, een jazzy muziekje en een warm welkom. Zo voelt het zodra je binnenkomt bij jouw favoriete koffietentje. Je gaat zitten en je weet dat het niet lang meer zal duren voordat er een heerlijke, foamy cappuccino voor je wordt neergezet. Nog geen 10 minuten later neem je de eerste slok van die óh zo heerlijke cappuccino. De schuimlaag, de koffiesterkte, de afwerking… het klopt wederom allemaal! En dan ineens zijn al jouw favoriete koffietentjes verplicht gesloten. Dag perfecte cappuccino! Of toch niet? Zet dat jazzy muziekje maar aan, want na het lezen van deze blog zal jij thuis dé perfecte cappuccino maken!

De perfecte cappuccino

Thuis de perfecte cappuccino maken. Hoe doe je dat? Bestaat de perfecte cappuccino eigenlijk wel? Iedereen heeft toch een eigen smaak? Klopt! Iedereen heeft een eigen smaak maar er bestaat wel degelijk een perfecte cappuccino.

Een cappuccino bestaat uit espresso, gestoomde melk en melkschuim. Een perfecte cappuccino uit 1/3 deel espresso, 1/3 deel gestoomde melk en, je raadt het al,  1/3 deel melkschuim. Om het iets makkelijker te maken; +/- 30 ml espresso, 30 ml gestoomde melk en ongeveer één centimeter melkschuim. Nee, hier is geen meetlat voor nodig. De eerste paar keer zal het misschien niet helemaal één centimeter zijn maar al doende leert men.

Een cappuccino maken: benodigdheden

Om thuis de perfecte cappuccino beleving te creëren heb je een aantal dingen nodig. We zetten ze voor je op een rij:

 • Koffiebonen (of voorgemalen koffie, espresso cup/pad)
 • Melk (60 ml)
 • Een cafetière, piston-, espresso- of nespressomachine
 • Een mogelijkheid om melk op te schuimen (Stoompijpje aan machine, losse melkopschuimer etc.)
 • Een mooie ronde cappuccino kop
 • Een (melk)kan waarmee je de melk over de espresso kan gieten

Zó maak je thuis de perfecte cappuccino

Heb je alles bij de hand? Dan kunnen we nu beginnen met het maken van de perfecte cappuccino!

Stap 1: Het zetten van een goede espresso

Een espresso zetten hoeft niet moeilijk te zijn! Met de juiste koffie en kennis kom je al een heel eind. Zo moet de koffie erg fijn gemalen zijn en dient deze, indien mogelijk, goed aangedrukt te worden. Daarnaast is de temperatuur van de espresso van belang. De temperatuur van een perfecte espresso is 67°C!

Bovenstaande kennis is alleen in praktijk te gebruiken bij koffiemachines met piston(s). Bij nes- en espressomachines zijn deze handelingen vooraf ingesteld. Hier heb je dus geen tot weinig invloed op.

Gebruik je een cafetiere? Lees hier hoe je de beste espresso maakt met een cafetiere!

Stap 2: Het opschuimen van de melk

Perfect melkschuim is stevig en fluwelig heeft veel volume maar toch een fijne structuur. Het melkschuim bevat geen grote luchtbellen. En de ideale temperatuur ligt rond de 70°C. Drie graden warmer dan de ideale temperatuur van een espresso. Let wel, boven de 76°C wordt de melk te zuur en onder de 60°C koelt de koffie te snel af.

Je kan voor het maken van een cappuccino het beste gebruik maken volle melk op koelkasttemperatuur. Volle melk heeft voldoende vetten die zorgen voor een volle smaak en romige textuur. Daarnaast zorgen de eiwitten in volle melk ervoor dat het schuim blijft staan (langer dan bij bijvoorbeeld half volle melk of magere).

Bij ingebouwde melkopschuimers kan er niet zo veel misgaan in het opschuimproces (of er moet een instelling verkeerd staan). Dit geldt ook voor losse en mechanische melkopschuimers, maar als je de melk opschuimt met een stoompijpje is het een ander verhaal.

Melk opschuimen met een stoompijpje

 • Giet de gekoelde melk in een kan. Zorg ervoor dat deze kan koel aanvoelt, des te koeler de melk blijft in het begin des te meer volume je kan creëren aan het eind.
 • Stoom voor; zet de stoomtoevoer aan tot dat er geen vocht meer uit het stoompijpje komt en de stoom hoorbaar is. Zet dan de stoomtoevoer weer uit.
 • Breng de kan met melk recht onder het stoompijpje. Zorg ervoor dat het stoompijpje ongeveer 1 cm diep in de melk steekt en een kwart van de rand af staat.
 • Zet nu de stoomtoevoer van het stoompijpje volledig open. Je zal zien dat de melk nu in beweging komt.
 • Breng de kan met melk langzaam naar beneden totdat het gesis begint. Dit geluid is de lucht die in de melk wordt gezogen.
 • Laat de kan verder zakken totdat het stoompijpje net onder het oppervlak blijft.
 • Ziet het schuim er voldoende uit? Verwarm dan de melk verder op. Doe dit door het stoompijpje dieper de melk in te schuiven. Beweeg de kan omhoog totdat het stoompijpje 2 centimeter onder de oppervlakte zit.
 • Wanneer de kan aan de onderkant te heet wordt om vast te houden is de melk op de juiste temperatuur.
 • Zet de stoomtoevoer uit en tik de kan een aantal keer zachtjes op een rechte harde ondergrond (aanrecht). Zo haal je de grote luchtbellen uit het schuim
 • Draai als laatste de kan met melk langzaam maar stevig rond.

Stap 3: Het inschenken

De espresso en het schuim zijn klaar, nu is het tijd om ze samen te voegen. Draai de melk nog eenmaal in de kan en begin dan met schenken. Begin hoog en in het midden, schenk rustig door zonder de straal te onderbreken.

Wil je testen of je schuim goed is gelukt? Leg dan een theelepeltje suiker op het melkschuim. Als het theelepeltje even blijft liggen en dan langzaam door de schuim zakt mag je jezelf op de schouder kloppen. Fantastisch gedaan!

Een cappuccino maken wordt nog makkelijker met deze tips…

Tot slot nog een aantal tips voordat je jouw eerste (perfecte) thuis cappuccino gaat maken.

 • Gebruik een sprekende koffie die je goed door de melk proeft
 • Gebruik een verse, frisse of zoete koffie
 • Schenk de melk eerst 6 centimeter boven het kopje in en kom dan steeds iets naar beneden
 • Gebruik een thermometer bij het opschuimen van je melk wanneer je een stoompijpje gebruikt zo weet je precies wanneer je moet stoppen met stomen
 • Gebruik geen glas om de cappuccino uit te drinken maar een porseleinen kop met ronde bodem. Het porselein houdt de cappuccino langer warm. Terwijl de ronde bodem ervoor zorgt dat de smaak van de koffie zich gelijkmatiger over de kop verdeeld. Daarnaast blijft de schuimlaag zo mooi bovenaan liggen.
 • Oefening baart kunst. Is het de eerste keer niet gelukt, lukt het de tweede keer weer beter!

Barista koffiemachine voor thuis?

Een barista koffiemachine voor thuis aanschaffen? Niet nodig! Met de juiste koffie, bovenstaande tips & tricks en jouw nieuwe barista vaardigheden zet jij de sterren van de hemel!

Opzoek naar de beste koffie voor jouw cappuccino’s? Je vindt hier alle huidige koffie(bonen) aanbiedingen!

 

Om onze website zo optimaal mogelijk weer te geven maken wij gebruik van cookies. Wij respecteren de privacy van bezoekers op onze website.