Van koffiebes tot koffieboon

Van koffiebes tot koffieboon

Van koffieplant tot lekker kopje koffie is een heel proces. Hoe gaat dit in zijn werk?

Koffieplant
Koffie is afkomstig van een plant! De koffieplant wordt verbouwd in bijna alle landen rondom de evenaar. Aan deze plant groeien bessen. Een koffiebes bestaat uit twee onderdelen. Het vruchtvlees en de koffieboon. Om de koffieboon te kunnen gebruiken, wordt de koffiebes ontdaan van het vruchtvlees. De koffiebes is de vrucht van de koffieplant. De koffieboon is het zaad van de koffiebes. Om de hoogste kwaliteit koffie te kunnen bieden, is het belangrijk om de koffiebes te oogsten als deze precies rijp genoeg is. Het duurt ongeveer 8 tot 12 maanden voordat een koffiebes rijp is en kan worden geplukt. In deze acht tot 12 maanden verkleuren ze van groen naar rood. 

Koffieplanten
Wist je dat koffieplanten wel 18 meter hoog kunnen worden? Op een koffie plantage worden de planten vaak gesnoeid tot een hoogte van ongeveer 2 meter zodat er meer bessen worden geproduceerd en de koffiebessen gemakkelijker kunnen worden geplukt. Een goede koffieplukker, plukt tussen de 45 en 90 kilo koffiebessen per dag, wat goed is voor ongeveer 9 tot 14 kilo koffie. Aan een koffieplant vind je zowel bloesem, als groene (onrijpe) bessen, halfrijpe bessen en mooie rode rijpe bessen. Voor de beste kwaliteit worden alleen de rijpe koffiebessen geplukt.

Wat doen ze in een Koffiebranderij?
In een koffiebranderij worden koffiebonen gebrand om het gewenste smaakprofiel te verkrijgen. Door het verhitten zet de boon uit en klapt het vliesje eraf. Met de duur van het branden en de temperatuur waarop dat gebeurt, kun je veel bepalen over de uiteindelijke smaak van de koffieboon. Het branden van koffiebonen is een complex proces waarbij de temperatuur, de tijd en de blootstelling aan lucht van de boon worden beheerd. Koffie wordt gemiddeld genomen geroosterd op een temperatuur tussen de 200°C en 220°C. Tijdens het roosteren worden de bonen constant in beweging gehouden om te voorkomen dat ze verbranden. Wanneer de bonen de juiste temperatuur bereiken worden ze bruin en begint de olie binnenin de bonen langzaam te verdwijnen. Dit proces heet pyrolyse en is het belangrijkste onderdeel van het roosteren. Dit is het proces dat de smaak en de aroma produceert aan de koffie die gedronken wordt. Na het roosteren van de bonen worden de bonen direct gekoeld in koud water of door middel van koude lucht. Roosteren wordt voornamelijk uitgevoerd in de landen die de koffiebonen invoeren, aangezien de vers geroosterde bonen zo snel mogelijk bij de consument terecht dienen te komen.

Wat bepaalt de smaak van koffie?
De koffieboon is een natuurproduct en kennis en kunde van de koffiebrander zijn van essentieel belang om het beste uit de koffieboon te halen. Door het branden karameliseren de suikers in de koffieboon en ontstaat de herkenbare bruine kleur. De duur van het branden en het temperatuurverloop zijn enorm belangrijk bij het bepalen van het eind resultaat. Direct na het branden moet de koffie snel worden afgekoeld om nabranden te voorkomen. Na het lange en duurzame proces is het tijd om te genieten van een heerlijke verse kop koffie.