Verschillende soorten koffie; de 11 populairste soorten koffie

Verschillende soorten koffie; de 11 populairste soorten koffie

Waar we vroeger alleen konden kiezen tussen zwarte koffie of zwarte koffie met melk en/of suiker, is er nu veel meer keuze. Het kan zijn dat je daarom niet meer weet waar je voor moet gaan. Maar of je nu houdt van bitter of zoet, tussen alle verschillende soorten koffie zit een koffie soort voor jou! In dit blog zetten we de 11 populairste soorten koffie voor jou op een rij.

Populairste soorten koffie met espresso zonder melk

De meeste koffie is gebaseerd op espresso. In een cappuccino zit bijvoorbeeld 1/3e deel espresso, 1/3e deel gestoomde melk en 1/3e deel melkschuim. Maar in de populairste soorten koffie die hieronder worden genoemd wordt géén melk(schuim) gebruik. Deze koffiesoorten hebben een sterkere koffiesmaak waardoor deze een meer bittere smaak hebben.

1. Espresso

Als je van sterke koffiesmaak houdt, is een espresso of dopio (dubbele espresso) dé keuze voor jou. Een espresso wordt dan wel in het kleinste koffiekopje geserveerd, maar dat neemt niet weg dat deze koffie soort een grote smaak heeft.

Op een goede espresso ligt een mooie, dikke crèmelaag. Dit is een goudbruin laagje over de espresso, die ontstaat door de vetten en suikers die onder hoge druk uit de koffie worden geperst.

2. Americano

Een americano is eigenlijk een espresso, maar dan aangelengd met wat meer water. Is de smaak van een espresso je iets te veel, maar wordt koffie met melk voor jou te romig? Dan is de americano misschien iets voor jou.

De smaak van een americano doet het meest denken aan de smaak van filterkoffie; mild en zacht. Daarnaast wordt deze koffie soort niet geserveerd in een espresso-kopje, maar in een wat grotere koffie kop. Extra lang genieten dus!

3. Lungo

Een lungo en americano lijken op hun beurt weer veel op elkaar. In beide gevallen wordt er twee keer zo veel water gebruikt als bij een espresso. Het grote verschil is alleen de bereiding. Bij een americano wordt er achteraf meer water bij geschonken, waarbij een lungo meer water door de koffie wordt geperst. Dit leidt tot een sterkere en veel rijkere smaak dan een americano.

Een lungo wordt wel, net zoals een americano, in een grotere kop geschonken dan een espresso. Wil je langer genieten van je koffie, maar wel de intense en rijke smaak houden van een espresso? Ga dan voor een lungo!

4. Ristretto

Veel mensen genieten niet van een espresso, ’té sterk!’ zal menig Nederlander zeggen. Denk jij nu: ‘dat valt best mee’, dan ligt de ristretto zeker binnen jouw straatje. De ristretto is namelijk de sterkste koffiesoort die gezet kan worden. Dit komt door de hoeveelheid water. Bij een espresso wordt er rond de 30 ml water gebruikt, waarbij de ristretto maar 10 ml water door de koffie wordt geperst. Hierdoor komen er meer oliën en aroma’s vrij, wat deze koffie nogal geconcentreerd maakt. Een ristretto heeft om deze reden een vollere en sterkere smaak dan een espresso.

Heb je geen tijd om lang te doen over je kopje koffie? Dan is dit “shotje” koffie jouw winnaar!

Populairste koffie soorten met melk(schuim)

De geur van een vers gezette espresso op de vroege morgen vind je dan misschien wel heerlijk, maar van de sterke, aromatische smaak word je minder enthousiast. Jij geniet wél van een espresso, maar dan alleen als er melk(schuim) aan toe wordt gevoegd!

1. Cappuccino

Herken jij je in bovenstaande tekst? Met jouw veel anderen. Om deze reden is de cappuccino een van de meest bestelde koffies in Nederland. Een derde espresso met daarop een derde gestoomde melk en een derde melkschuim geschonken.

2. Latte Macchiato

Ook deze koffiesoort kunnen we niet meer wegdenken uit de koffiemarkt; de latte macchiato! Een heerlijk grote kop koffie met veel opgeschuimde melk en het uiterlijk met de herkenbare 3 lagen.

De drie lagen worden gevormd door eerst de opgeschuimde melk in een glas te doen en daarna geleidelijk de espresso er overheen te schenken. Et voilà; een prachtige latte macchiato! Zacht, romig en toch nog dezelfde hoeveelheid cafeïne als in een espresso.

Zit er voor jou nog te weinig melk in een cappuccino, ga dan voor een latte macchiato. Het is dezelfde hoeveelheid espresso, maar een stuk meer melk!

3. Koffie verkeerd

Een koffie verkeerd en een latte macchiato lijken wat betreft volume veel op elkaar. Ook wordt er in beide veel melk gebruikt, maar daar houdt de overeenkomst ook wel op. Een koffie verkeerd onderscheidt zich namelijk. Deze koffiesoort is namelijk niet op basis van een espresso, maar op basis van een “gewone” koffie. Daarnaast zit er in deze koffie geen opgeschuimde melk, maar “gewone” warme melk.

Bij een koffie verkeerd worden dus ook geen lagen gecreëerd, maar wordt de koffie en de melk direct met elkaar gemengd. Houd je dus van niet al te gek, maar juist van een “gewone” koffie met warme melk? Dan kun je met de koffie verkeerd niet fout zitten!

4. Flat white

Dat veel koffie soorten op elkaar lijken is nu wel duidelijk. Bij een flat white is dit niet anders. De flat white heeft wat betreft volume het meeste weg van een latte macchiato. Maar wordt gemaakt met melk die minder is opgeschuimd. Er is bij een flat white dus geen spraken van lagen in de koffie, zoals bij een latte macchiato.

Een ander verschil is dat een flat white wordt gemaakt met 2 shots espresso, in plaats van 1 bij de latte macchiato. De flat white is wat betreft smaak dus iets sterker dan een latte macchiato en cappuccino.

Wat is dan het verschil tussen een koffie verkeerd en een flat white? Een flat white heeft wél een schuimlaagje waar een koffie verkeerd dit niet heeft. Zacht, romig én toch sterk; zo kan je de flat white het beste omschrijven. Klinkt dit als muziek in de oren? Maak dan nu thuis een heerlijke flat white!

5. Cortado

Heel kort door de bocht? Zet een goede espresso, verwarm eenzelfde hoeveelheid melk in een pan, voeg deze samen en dan heb je een cortado!

Een mini cappuccino, maar dan zonder schuim én een stukje sterker. Maak je de cortado wél met een beetje schuim? Dan wordt dit ‘leche y leche’ genoemd. Oftewel melk en melk.

Speciale koffie soorten (met ijs)

1. IJskoffie

Je kent de ijskoffies met slagroom, versiersels en zoete smaak vast wel. Maar een originele ijskoffie is een stuk simpeler. Een klassieke ijskoffie bestaat namelijk uit een shot espresso en ijsblokjes. Niets geen slagroom of versiersels.

De ijskoffie is in het leven geroepen voor mensen die houden van de smaak en sterkte van koffie, maar geen zin hebben in een warme drank. Val jij onder deze categorie? Haal de ijsblokjes dan maar in huis, maar laat de slagroom in de winkel!

2. Affogato

Bovenstaande koffiesoorten zijn allemaal drankjes die je zowel in een restaurant als ’to-go’ kan bestellen, maar de affogato valt hier eigenlijk niet onder. Deze koffie wordt namelijk als dessert geserveerd.

Een bolletje vanille-ijs toevoegen aan een shot espresso en je hebt een heerlijke affogato. Misschien doet het je nu nog niet watertanden, maar op een heerlijke zomerse dag, na een goed bord pasta, denk je vast anders!

Een lange lijst met de populairste soorten koffie. Voor welke ga jij? 


Wil je meer weten over koffie? Neem dan een kijkje bij de andere blogs.

META DESCRIPTION: Veel popualaire soorten koffie waar zeker voor ieder wat wils bijzit. Welke koffie soort past bij jou? Espresso, cortado of toch liever een frappucino.