Wat is een flat white koffie en hoe maak je hem zelf?

Wat is een flat white koffie en hoe maak je hem zelf?

Een simpele zwarte koffie bij een koffiezaak bestellen is bijna ondenkbaar tegenwoordig. De menukaarten staan vol met de ene na de andere exotische koffie. Zo ook de flat white koffie, die zijn oorsprong in Australië vindt.

Wat is een flat white koffie?
Zoals net al gezegd, wordt deze koffiesoort vooral in Australië en Nieuw-Zeeland gedronken. In de 18e eeuw namen de Britten en Italianen koffie mee naar deze landen, waaronder natuurlijk de typisch Italiaanse espresso. Met de jaren is deze espresso een eigenleven gaan leiden, en in 1980 werd er een flat white van gemaakt. Een kleine, sterke espresso met daarop een stevige schuimlaag van melk. Hij heeft in dat opzicht veel weg van een latte, maar het verschil is dat de bij een flat white de stevige melklaag echt op de espresso ligt, terwijl er bij een latte vooral slappere melk bij de koffie gaat, waardoor deze een kleinere schuimlaag heeft.

Dit maakt een flat white ook anders dan een cappuccino, want die is een stuk groter dan een flat white en heeft minder melk, die bovendien meer bubbels bevat. 


Zelf een flat white maken
Wil je zelf aan de slag als een echte barista en jezelf trakteren op een heerlijke flat white koffie? We leggen graag uit hoe je hem maakt.

  1. Zet een kop stevige espresso van krachtige koffiebonen naar keuze, zoals deze espressobonen.
  2. Schuim 100 tot 130 ml melk op op een manier die jij handig vindt. Zorg ervoor dat het een stevige crèmelaag wordt. Dit bereik je door de kan niet te bewegen en de melk ook niet te laten koken. Vaak werkt een automatische opschuimer het beste om dit effect te bereiken.
  3. Schenk deze crèmelaag vervolgens bij de espresso. Zorg ervoor dat de laag niet breekt en dat het dunnere schuim niet bij de koffie komt, door op tijd te stoppen met schenken.
  4. De flat white is klaar om te serveren! Deze koffie wordt niet gemaakt met latte art (dit is voor een latte) of cacaopoeder (dit is voor een cappuccino). Lekker simpel, dus. Een koekje kan er natuurlijk wel bij.