Prijs per stuk

Compleet overzicht van tientallen webshops

Mis geen enkele aanbieding

Welke koffiezetmethode kies je voor de lekkerste koffie?

Welke koffiezetmethode kies je voor de lekkerste koffie?

Koffie zetten kan op veel verschillende manieren. Niets is zo belangrijk als een goede kop koffie. Elk type koffie heeft zijn eigen zetmethode en iedere koffiedrinker heeft zijn eigen voorkeur. Welke koffiezetmethode kies je? In deze blog delen wij een aantal populaire manieren van koffiezetten. 

Filterkoffie

Koffie zetten met een filter is helemaal terug van weggeweest. Het voordeel hiervan is dat je in één keer veel koffie kunt zetten. Filterkoffie is geen bittere koffie, omdat de bittere smaken worden tegengehouden door het filter. Bij de meeste filterapparaten kun je zelf instellen wat de doorlooptijd van het water is. Op die manier bepaal je zelf hoe sterk je de koffie maakt. Doordat deze methode tegenwoordig hip is, zijn er veel speciale koffies te vinden voor dit type apparaat. Zo kun je variëren in de smaak! Echter kun je ook handmatig filterkoffie zetten. Je plaatst dan een papieren koffiefilter in een houder. De filter vul je met gemalen koffie en hier wordt bijna kokend water over geschonken.

Cafetière

Een cafetière is een koffie filtersysteem. Voor een cafetière gebruik je grofgemalen koffie. De koffie wordt in de glazen houder gedaan, waarna er heet water over gegoten wordt. Het water is tussen de 94 en 98 graden Celsius. Dit geheel wordt omgeroerd en moet vervolgens 4 minuten trekken. Dan wordt het filter naar beneden geduwd. Zo wordt de gemalen koffie uit het water gefilterd. Het voordeel van deze methode is dat je geen apart filter nodig hebt en makkelijk is voor wanneer je onderweg bent.

Percolator

Een percolator bestaat uit een metalen kan met een hol buisje. Daarop past een koffiebakje en een dekseltje die beide geperforeerd zijn. In de kan gaat koud water en in het koffiebakje gaat gemalen koffie. De percolator wordt op het gasfornuis gezet om het water te verhitten. Deze methode kost wat meer tijd, maar dankzij de opkomst van ‘slow coffee’ is stijgt de populariteit van een percolator.

Koffiecupmachine / koffiepadmachine

Bij een portie machine, ook wel ‘koffiecupmachine’ of ‘koffiepadmachine’ genoemd, staat gemak op nummer 1. Je zet de machine aan en deze warmt het water op. Je plaatst de cup of pad erin en met één druk op de knop geniet je van een verse kop koffie. Er zijn eindeloos veel smaken te vinden binnen koffiecups -en pads, dus je hebt de mogelijkheid op volop te variëren!

Volautomaat

Een andere koffiezetmethode is het gebruik van een volautomaat. Een volautomaat is een machine waarmee je koffie zet met verse gemalen bonen. Het enige waarvoor jij hoeft te zorgen zijn verse koffiebonen voor in de maler en genoeg water in het reservoir. Kies welke soort koffie je wilt, druk op de knop en voila, je hebt een vers kopje koffie dat net zo smaakt als bij jouw favoriete koffietentje! Belangrijk is dat je het apparaat goed onderhoudt door deze te reinigen en ontkalken. De machine geeft zelf aan wanneer dit moet.

Halfautomaat

Bij een halfautomaat (pistonmachine) komt iets meer werk kijken dan een volautomaat. Je kunt zelf de sterkte, hoeveelheid water en temperatuur reguleren.  Deze manier van koffiezetten wordt doorgaans gebruikt in koffietentjes. De piston (een houder met koffie) wordt in de machine geplaatst. Vervolgens wordt er water doorheen geperst. Bovendien beschikken de meeste machines over een stoompijpje, waarmee jij zelf verse melk kunt opschuimen. In het begin is het even oefenen, maar daarna maak jij voor jezelf de lekkerste kopjes koffie!

Om onze website zo optimaal mogelijk weer te geven maken wij gebruik van cookies. Wij respecteren de privacy van bezoekers op onze website.