Welke koffiezetmethode kies je voor de lekkerste koffie?

Niets is zo belangrijk als een goede kop koffie. Maar er zijn zoveel verschillende koffiezetmethodes, hoe weet ik dan welke koffiezetmethode de lekkerste koffie geeft? Elk type koffie heeft zijn eigen zetmethode en iedere koffiedrinker heeft zijn eigen voorkeur. Zo ook jij. In dit blog delen wij een aantal populaire koffiezetmethodes. Lees gauw verder!

Filterkoffie

Tegenwoordig zie je veel dingen van ‘vroeger’ terugkomen. Zo ook koffie zetten met een filter; oftewel filterkoffie. Maar waarom kiezen mensen tegenwoordig voor filterkoffie terwijl er de meest uiteenlopende koffiezetapparaten bestaan? Met de koffiezetmethode filterkoffie heb je het voordeel dat je in één keer veel koffie kunt zetten. Filterkoffie is geen bittere koffie, omdat de bittere smaken worden tegengehouden door het filter. Bij de meeste filterapparaten kun je ook zelf instellen wat de doorlooptijd van het water is. Heel handig, want op die manier bepaal je zelf hoe sterk je de koffie maakt. Doordat deze methode tegenwoordig hip is, zijn er veel speciale koffies te vinden voor dit type apparaat. Zo kun je veel variaties ontdekken én maken!

Er is ook de optie om handmatig filterkoffie te zetten. Hoe dat werkt gaat als volgt; je plaatst dan een papieren koffiefilter in een houder. De filter vul je met gemalen koffie en hier wordt bijna kokend water over geschonken. Voilà! Een goede kop filterkoffie staat voor je neus.

Cafetière

Zou deze chique naam ook chique koffie betekenen? Nou, dat is afhankelijk van jouw smaak. Want eigenlijk is een cafetière simpelweg een koffie filtersysteem. Voor dit soort koffie gebruik je grofgemalen koffie. Hoe dat werkt gaat als volgt; de koffie wordt in de glazen houder gedaan, waarna er heet water over gegoten wordt. Het water is tussen de 94 en 98 graden Celsius. Dit geheel wordt omgeroerd en moet vervolgens 4 minuten trekken. Dan wordt het filter naar beneden geduwd. Vervolgend wordt de gemalen koffie uit het water gefilterd. Het voordeel van deze methode is dat je geen apart filter nodig hebt en hij is ook nog makkelijk mee te brengen onderweg!

Percolator

Een percolator bestaat uit een metalen kan met een hol buisje. Daarop past een koffiebakje en een dekseltje die beide geperforeerd zijn. In de kan gaat koud water en in het koffiebakje gaat gemalen koffie. De percolator wordt op het gasfornuis gezet om het water te verhitten. Deze methode kost wat meer tijd, maar dankzij de opkomst van ‘slow coffee’ stijgt de populariteit van een percolator.

Koffiecupmachine / koffiepadmachine

Bij een portie machine, ook wel ‘koffiecupmachine’ of ‘koffiepadmachine’ genoemd, weten we zeker dat gemak op nummer 1 staat. Je zet de machine aan en deze warmt het water op. Je plaatst de cup of pad erin en met één druk op de knop geniet je van een verse kop koffie. Er zijn eindeloos veel smaken te vinden binnen koffiecups -en pads, dus je hebt de mogelijkheid om volop te variëren!

Volautomaat

De volgende koffiezetmethode is het gebruik van een volautomaat. Wat dát is gaan we je vertellen. Een volautomaat is een machine waarmee je koffie zet met verse gemalen bonen. Het enige waarvoor jij hoeft te zorgen zijn verse koffiebonen voor in de maler en genoeg water in het reservoir. Kies het soort koffie dat je wilt, druk op de kno.. en voilà. Je hebt nu een vers kopje koffie dat net zo smaakt als bij jouw favoriete koffietentje. Belangrijk is wel dat je het apparaat goed onderhoudt door deze te reinigen en te ontkalken. De machine geeft zelf aan wanneer dit moet.

Halfautomaat

Bij de koffiezetmethode halfautomaat (pistonmachine) komt iets meer werk kijken dan een volautomaat. Je kunt zelf de sterkte, hoeveelheid water en temperatuur reguleren. Deze manier van koffiezetten wordt doorgaans gebruikt in koffietentjes. De piston (een houder met koffie) wordt in de machine geplaatst. Vervolgens wordt er water doorheen geperst. En bovendien beschikken de meeste machines over een stoompijpje, waarmee jij zelf verse melk kunt opschuimen. In het begin is het even oefenen, maar daarna maak jij voor jezelf de lekkerste kopjes koffie!

Genoeg koffie keuze heb je nu wel! Voor welke koffiezetmethode ga jij?

 

Wil je meer weten over koffie? Neem dan een kijkje bij de andere blogs.

 

META: Er zijn veel verschillende soorten koffiezetmethodes en ieder mens heeft een andere voorkeur. Welke koffiezetmethode kies je voor de lekkerste koffie?