Welke melk is het beste voor een cappuccino?

Welke melk is het beste voor een cappuccino?

Voor de echte barista’s onder ons, is het opschuimen van de melk voor een cappuccino cruciaal voor de beste cappuccino-substantie. Maar welke melk schuimt het beste? En hoe kan dat? Je leest het hier in ons blog!

Je hebt natuurlijk ontzettend veel verschillende soorten melk en deze melk verschilt ook per land van herkomst. De belangrijkste componenten van melk zijn vet en eiwitten voor een zo romig en schuimig mogelijke cappuccino. Maar welke melk is het beste voor een schuimige cappuccino? 

Volle melk voor het beste resultaat

Als je sommige lactosevrije melksoorten probeert op te schuimen kán dit een minder mooi resultaat geven, dan een volle of halfvolle pure melksoort. Het vet en het eiwit in de melk zorgen voor de stevigheid van het schuim en de romige smaak. Als je dus geen vegan of niet lactose intolerant bent, kun je beter kiezen voor een pure cappuccino melk voor het beste resultaat.

Halfvolle en magere melk

Bij magere en halfvolle melk is het vet er zo veel mogelijk uitgehaald. Hierdoor blijft er een hoger proteïne gehalte over in de magere of halfvolle melk. Dit zorgt voor een veel minder romige substantie en smaak. Wanneer je magere of halfvolle melk opschuimt zal dit een redelijk droog schuim zijn wat snel instort. Helaas is het dus niet mogelijk een net zo lekker en vol schuim te maken van magere of halfvolle melk. De barista’s laten deze soorten melk vaak staan.

Sojamelk

Sojamelk bevat 1,8 gram vet en 3 gram eiwit per kopje. Hierdoor wordt de opgeschuimde sojamelk vrij luchtig maar wel redelijk stevig. Sojamelk heeft van zichzelf een zoete smaak, waardoor de melk een zoete smaak afgeeft aan de cappuccino.

Havermelk 

Havermelk bevat ongeveer 3 gram vet en 1 gram eiwit per kopje. Door het hogere vet gehalte geeft de havermelk weer meer schuim dan de sojamelk. Ook havermelk is van nature zoetig, waardoor de melk een zoete smaak afgeeft aan de cappuccino.

Amandelmelk

Amandelmelk bevat per kopje ongeveer 1,1 gram vet en 0.4 gram eiwitten. Amandelmelk is hierdoor een wat waterige schuimsubstantie dan bovengenoemde melksoorten. Amandelmelk is ook redelijk zoet en geeft automatisch een zoete smaak aan je cappuccino.

Rijstmelk 

Rijstmelk bevat ongeveer 1 gram vet en 0,1 gram eiwitten per kopje en is daarmee de minst geschikte melk om een schuimige cappuccino mee te maken.

Wil je meer weten over koffie? Neem dan een kijkje bij de andere blogs.

META: Met een cappuccino wil je veel schuim. Maar hoe weet je wat de beste melk voor een cappuccino is? Wij vertellen het je!