Wereld Koffiedag: 10 dingen over koffie die je nog niet wist

Wereld Koffiedag: 10 dingen over koffie die je nog niet wist

1 oktober is het Wereld Koffiedag. Tijdens deze dag staat de reis die de koffieboon aflegt van plantage tot je kopje koffie centraal. Vooral in de landen waar de koffie wordt verbouwd en geoogst is dit een belangrijke dag. De boeren en hun (h)eerlijke koffie worden op 1 oktober in het zonnetje gezet. Wist je dat een koffieboon in een vrucht zit en koffie is ontdekt door een geit? Lees hier 10 feiten over koffie die je nog niet wist!

Wat is Wereld Koffiedag?

Koffie is een van de meest geliefde dranken ooit. Op Wereld Koffiedag zetten we de miljoenen koffieboeren in het zonnetje. Deze aandacht hebben deze boeren dubbel en dwars verdiend, want helaas verdienen boeren nog steeds onder het gemiddelde. Best gek, want wij genieten bijna dagelijks van een heerlijke kop koffie en betalen hier soms flink voor. Alle boeren verdienen een normaal loon en daarom wordt er op 1 oktober veel aandacht gegeven aan het belang van fair trade koffie. Fair trade koffie is van hoge kwaliteit en eerlijk verhandeld. Sta daarom op Wereld Koffiedag een moment stil bij de koffie die je drinkt. 

10 interessante feitjes over koffie

1. Een koffieboon zit in een eetbare vrucht
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: wist je dat koffiebonen verpakt zitten in een vrucht? Een bes om precies te zijn. Er zitten twee koffiebonen in 1 zo’n besje. Omdat de bonen best groot zijn en er maar een heel klein laagje vruchtvlees omheen zit, wordt deze bes niet verkocht als een fruitsoort. Desondanks is deze vrucht erg lekker. Vandaar de lekkere smaak van de bonen! 

2. Koffie is ontdekt door een geit
Hoe gek dit ook klinkt, koffie werd voor het eerst ontdekt door een geit. Geitenhoeder Kaldi ontdekte in de 9e eeuw dat zijn geiten zich vreemd gedroegen wanneer ze de koffiebessen aten. Toen hij ze zelf probeerde, ontdekte hij de kracht van koffie. 

3. Koffie was ooit illegaal
Koffie is in het verleden al drie keer illegaal verklaard. Koffie werd in 1511 in Mekka verboden, omdat men dacht dat het radicaal en vrij denken stimuleerde. Gelukkig werd dat verbod na 30 jaar opgeheven. Daarna probeerde Koning Charles II koffiehuizen te verbieden. Al snel bleek dat deze maatregel niet werkte, want de bevolking had echt hun kopje koffie nodig. Daarna verbood in 1677 Frederik de Grote koffie in Duitsland omdat hij zich zorgen maken om de economische gevolgen. Tevergeefs. Onze buren genieten dagelijks nog van koffie.

4. Er bestaat geen espressoboon
Hoewel sommige supermarkten zakken met espressobonen verkopen, bestaat er geen espressoboon. Een kopje espresso wordt gewoon gemaakt met normale koffiebonen. Het woord espresso verwijst naar de zetmethode, dus niet om de soort boon. 

5. Koffie staat op de nummer 2 van de lijst op de waardevolle verhandelde grondstoffen
Koffie is na aardolie de meest waardevolle verhandelde grondstof. Dagelijks zijn er ruim 26 miljoen boeren en arbeiders, verdeeld over ruim 50 landen, bezig met de productie van koffie. Veel he! 

6. Kopi Loewak is gemaakt van uitgepoepte koffiebessen
Kopi Loewak is een van de duurste koffiesoorten. Hoe dit komt? In Indonesië leven Loewakken, dit zijn civet-katachtigen die de rauwe rode koffiebessen eet. Dit dier poept deze dan uit, waarvan koffie gemaakt wordt. Kopi is het Indonesische woord voor koffie. 

7. Per jaar worden er 500 miljard kopjes koffie gedronken
Heerlijk om je dag te beginnen met een kopje koffie. Elk jaar worden er ruim 500 miljard kopjes koffie gedronken. Meer dan de helft hiervan wordt gedronken bij het ontbijt. 

8. Je kunt meer dan 800 verschillende aroma’s proeven en ruiken in koffie
Ben je een koffieliefhebber? Dan weet je dat er ontzettend veel verschillende soorten koffie bestaat. Maar in praktijk zijn dit er meer dan 800. Door de grond waar de koffiebonen op groeit en het proces dat ze hebben meegemaakt, komen er verschillende aroma’s kwijt. Denk aan chocola, hazelnoot, karamel, sinaasappel, nootmuskaat of rabarber. 

9. Er bestaat geen decaf koffie
Drink je regelmatig een kopje decaf voor het slapen? Dan hebben we slecht nieuws voor je: het is onmogelijk om alle cafeïne uit koffie bonen te verwijderen. Er blijft ongeveer 0,1% cafeïne in de bonen achter. Niet veel, maar toch. 

10. De koffiemolen is belangrijker dan de espressomachine
Hoe onwerkelijk het ook klinkt, de koffiemolen zelf is belangrijker dan de espressomachine. Zo’n maler is ontzettend belangrijk. De manier waarop je koffiebonen gemalen worden en de consistentie hiervan, bepalen de uiteindelijke smaak van je koffie. Dat dure koffiezetapparaat is dus eigenlijk niet nodig.

Missen we nog een feitje over koffie? We horen het graag in de reacties!

Lees ook:

 

 

Auteur: Ilse Bloemendal