Zó drink je een duurzame kop koffie

Zó drink je een duurzame kop koffie

Milieubewust omgaan met je kop koffie is belangrijk. Er komt immers steeds meer druk te staan op koffieboeren en de landbouw in tropische gebieden, omdat er zo ontzettend veel koffie gedronken wordt. Hoe zorg je ervoor dat je kop koffie duurzaam is?

We zetten alle tips en informatie op een rij.

Waarom is koffie schadelijk voor het milieu?
Allereerst: is het dagelijks drinken van een kop koffie wel zo schadelijk voor het milieu? Dit ligt voor een groot deel aan het merk koffie dat je drinkt. Het verschilt namelijk per koffieplantage erg wat het effect op het milieu is. Als een plantage niet milieubewust is, kunnen zij betrokken zijn bij ontbossing, watervervuiling, vervuiling door gebruik van bestrijdingsmiddelen, landerosie en verarming van de landbouwgrond. Maar er gebeurt nog meer voordat jij een slok kunt nemen van je heerlijke kop koffie. De CO2-uitstoot van de hele reis die koffie doormaakt is als volgt verdeeld:

 • Landbouw: 42%
 • Verwerking: 2%
 • Transport: 3%
 • Branden: 5%
 • Distributie: 2%
 • Consumptie: 46%

 

Zelf milieubewust koffiedrinken
Je ziet dus dat je zelf voor 46 procent direct verantwoordelijk bent voor de hoeveelheid CO2-uitstoot die jouw kop koffie bijdraagt. Maar ook aan de overige 54 procent kun jij iets doen, door bijvoorbeeld voor een koffiemerk te kiezen met het juiste keurmerk. Hoe beperk je de uitstoot van jouw dagelijkse kop koffie zoveel mogelijk? Dat leggen we graag uit.

 1. Kies een duurzaam merk
  Sinds 2010 is de koffieproductie met maar liefst 20 procent gegroeid, maar daar moet natuurlijk ook ruimte voor gemaakt worden. De natuur heeft daar veel onder te leiden, bijvoorbeeld door ontbossing. Tropische regenwouden worden gekapt om plaats te maken voor koffieplantages. Hoe milieubewuster het koffiemerk, hoe voorzichtiger zij omgaan met de natuur. Aan de keurmerken van koffie kun je zien hoe milieubewust zij de koffie produceren. Twee bekende topkeurmerken zijn bijvoorbeeld Fairtrade en Rainforest Alliance. Die eerste legt vooral de nadruk op eerlijke werkomstandigheden van de boeren, de tweede legt vooral de nadruk op behoudt van de natuur.

 

 1. Koffie en melk
  Melk is zowaar nog meer belastend voor het klimaat dan koffie. Daarom heeft een koffie verkeerd een 14 keer hogere klimaatbelasting dan een kop espresso. Je kunt dus veertien espresso’s drinken en dezelfde hoeveelheid CO2-uitstoot creëren als wanneer je een kop koffie verkeerd drinkt. Je kunt er dus voor kiezen om je koffie zonder melk te drinken, of om voor een plantaardig alternatief te gaan.

 

 1. Energieverbruik
  Zoals je net zag, komt ongeveer de helft van de klimaatimpact van een kop koffie van het zetten van de koffie zelf. Een koffiezetapparaat verbruikt namelijk energie. Veel apparaten staan constant in stand-by stand. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk energie verbruikt door het apparaat volledig uit te schakelen. Zet je filterkoffie? Dan kun je ervoor kiezen om de koffie warm te houden in een thermoskan in plaats van op de warmhoudplaat.

 

 1. Verspilling voorkomen
  Van alle vloeistoffen de we dagelijks weggooien, bestaat 60 procent uit koffie en thee. Dit kan natuurlijk heel wat minder door de hoeveelheid koffie te zetten die je nodig hebt. Coffeepads en -cups voorkomen dat je te veel koffie zet, omdat het kopje op maat wordt gezet. Hierbij moet je er echter rekening mee houden dat je meer afvalt veroorzaakt die niet bij het GFT-afval kan. Sommige merken hebben een inzamelsysteem waarbij je de gebruikte cups kunt inleveren zodat zij deze kunnen hergebruiken.

 

 1. Breng je eigen beker
  Haal jij je koffie graag bij een koffiezaak als ‘koffie to go’? Dan kun je ervoor kiezen om je eigen, herbruikbare beker mee te nemen. Bij bepaalde zaken, zoals Starbucks, krijg je zelfs korting op je koffie als je ervoor kiest om je eigen beker mee te nemen. Dit bespaart namelijk ook weer afval.

 

Bronnen:
‘Towards CO2-Neutrality: Greenhouse Gas Emissions of Producing Coffee’, Yvonne Hofman en Jochen Frohlich, Ecofys, Utrecht.
Milieucentraal.nl